Vappua pukkaa joka vuosi, mutta tautiepidemiat tulevat vielä toistaiseksi onneksi harvemmin. Päätinpä lähteä katsastamaan, kuinka kuuliaisia me suomalaiset olemme, koska kirsikkalehdossa annettiin piupaut määräyksille ja suosituksille. Aurinkoinen ilma oli nytkin, mutta huomattavasti viileämpi. Kylmä keli ei ole vapunviettäjiä ennenkään haitannut, joten nyt nähtäisiin, miten korona vaikuttaa tilanteeseen. Tälläkin kertaa liikenneasiat nousevat esille, mutta tiedossa on myös mietteitä kaupunkilokeista ja ainoa vappujäynä tuntui sekin olevan Helsingin herrojen käsialaa.

Liikenne, liikenne

Liikenteestä aloitetaan nytkin ja sitä ei kaupunkiin päin tullessa ollut oikeastaan ollenkaan. Koska liikenneosio on nyt tässä, pistetään tähän oikein kunnon kruisailukuva. Löytyihän sitä ruuhkaa, kun oikein etsi. Tämä on kuitenkin hupiruuhkaa ja kenellä tässä nyt on kiire? Ehrenströmintie oli umpitukossa ja tämähän on se Helsingin rantabulee, jossa myös autoilija voi toistaiseksi nauttia kunnon merinäköaloista. Jokaisessa arvonsa tuntevassa suurkaupungissa on tällainen näköalatie, jonne kelpaa ulkomaalaiset vieraat viedä näkymiä ihastelemaan. Korona-aikaan auto on varmasti myös todella turvallinen liikkumisväline, eikä tarvitse kärsiä purevan kylmästä merituulestakaan. Tämä kapea kärrypolku on sitten saanut hänen nimensä kantaakseen. Ehrenström oli yksi Helsingin keskustan suunnittelijoista ja Senaatintorin ympäristö on rakennettu hänen asemakaavansa mukaan. Valitettavasti tämäkin reitti on jo pitkään ollut viherpiipertäjien hampaissa ja täälläkin pitäisi kuulemma kieltää ajaminen. Mistä näitä hölmöjä suunnitelmia oikein tulee? Aika vähän koronakeskustelussa on yleensäkään huomioitu sitä, kuinka turvallinen kulkuväline yksityisauto onkaan. Henkilöautoon ei julkisen liikenteen koronalinko yllä.

Annetaan kaikkien nauttia maisemista

Lisäksi on aina tämä taloudellinen aspekti: yksi ainoa auto voi tuoda jäätelökioskille tai kuppilaan koko perheen eli helposti viisikin asiakasta. Polkupyörä tuo yleensä vain sen yhden ratsastajan ja tällä säällä ei taida tuoda sitäkään. Joitain kioskeja oli nytkin auki ja parkkipaikat täynnä, mutta polkupyöriä oli parkissa vain muutama. Vappu on sellainen juhla, johon tullaan keskustaan myös kehä kolmosen pohjoispuolelta. Toisaalta moni liikuntarajoitteinen voi nauttia näkymistä vain henkilöauton istuimelta, vaikka asuisikin Töölössä. Nykyinen ahdasmielinen liikennepolitiikka alkaa jo suorastaan sortaa ikääntyneitä aika kovalla otteella. Heitä on Helsingissäkin aika joukko, joten vaaliuurnille vaan!

 

Tähtitornin mäki kaipaisi pientä kapinaa

Tähtitornin mäki on tunnettu piknik-paikka ja vappuna tupaten täynnä kelistä riippumatta. Vaan katsokaapas näitä kuvia, kyllä meillä ollaan kuuliaista kansaa. Voi vähän ihmetellä ”nykynuorison” käytöstä, ja kaukana on muusikko Maukka Perusjätkän ”sota apatiaa vastaan”, ilmanmuuta moottorisahalla säestettynä. En tiedä onko se hyvä vai huono asia, mutta jotain pikku jäynää minä olen tottunut nuorilta aina vappuna näkemään. Vappulehtien myyjätkin loistivat poissaolollaan, en nähnyt yhtäkään koko reissulla. Sitä en tiedä, tehtiinkö vappulehteä tänä vuonna ollenkaan, ja oma pikku perinne on aina ollut ostaa sellainen. Nyt ei saanut, syystä tai toisesta.

 

Kaupungin vappujäynä

Toinen paikka, jossa porukkaa riittää vappuna ruuhkaksi asti on tietysti Espan suunta ja siellä Mantan ikoninen suihkulähde. Siispä sitä katsastamaan ja piti oikein hieraista silmiään ja vakuuttaa itselleen, että miestä väkevämpää ei ole nautittu. Jos nuoret eivät enää tee jäyniä, niin kaupunki pistää paremmaksi. Manta oli pistetty pakettiin ja rumaan sellaiseen, huh, kylläpä on tökerön näköinen viritys! Uskomatonta kyllä, tämä ei ole edes ensimmäinen kerta. Helsingillä tuntuu olevan oikein päähänpinttymä pistää tämä Suomessa varsin harvinainen kokonaisuus rumaan pakettiin aina muutaman vuoden välein. Vuoden 2014 syksyllä patsas oli viimeksi vanerihäkkyrän ympäröimä. Tässä olisi kaupungille oiva vappuperinne: laitetaan Manta rojun taakse joka vuosi. Peitetäänkö seuraavalla kerralla isolla risukeolla? On tunnettu asia, että julkinen talous on Suomessa yksityistä taloutta suurempi. Yksityisyrityksessäkin työskentelevä alkaa ansaita palkkaa itselleen vasta vuoden puolivälin taituttua. Ehkä julkishallinto ottaa mielihyvin myös vappujäynät omalle kontolleen.

 

Poissa ihmiset ja lokitkin

Meillä on ollut vappujuttu ennenkin ja jos siihen vertaa, Espan näkymät olivat kyllä poikkeukselliset. Muutama hortoilija siellä käyskenteli, mutta siinä kaikki. Kyllä tässä kävellä saa, mutta ilmeisesti nyt oltiin suosiolla jätetty vappu tältä vuodelta väliin. Ilmapallon myyjätkin lienevät ennakoineet tilanteen ja heitäkään ei näkynyt missään. Ilmapalloryppäiden puuttuminen tekee maisemasta värittömän ja vaikka aurinko paistoi jotenkin värittömyys synnyttää harmaan vaikutelman. Huomatkaa patsaan päälaella lepäilevä lokki, se näkyy vähän huonosti, mutta siinä se nököttää. Lokitkaan eivät näytä pitävän koronavapusta, jättivät kaupunkireissun väliin ja pysyivät merellä luodoillaan. Sinne tämä lintulaji oikeasti kuuluukin, lokki ei ole kaupunkilintu. Nämä kookkaat ja härskit linnut pilaavat Helsingin keskustaa ja aiheuttavat jopa vaaratilanteita syöksymällä pikkulapsen ja joskus aikuisenkin suupalan kimppuun. Mutta näitäkin söpöliinejä pitää suojella vai miksi ne saavat mellastaa kaupungilla vapaasti? Ne ovat oikeasti merilintuja ja helppo ruoka tekee niistä todella kookkaita ja niiden luonnollinen käyttäytyminen vinoutuu. Kun ei ole suupaloja, ei ole lokkejakaan ja kaupungilla ei tarvitse pelätä pommitusta taivaalta, joten jotain hyvääkin tästä vapusta löytyy. Ehkä lokit oppivat luonnollisen käyttäytymisensä ja alkavat taas kalastamaan.

Vilkaisu torille, ei ketään

Voi olla, että lokkien reissut eivät enää suuntaudukaan keskustaan entiseen malliin, sillä osa torikauppiaista saattaa olla jo ehtinyt pistää pillit pussiin. Tulevana kesänä tuskin on odotettavissa ruusuilla tanssimista torikaupalle, jos ennusteet turistien määrästä pitävät paikkansa. Toisaalta nousu voi olla nopeaakin, mutta kuinka moni kauppias ottaa vielä riskin? Tänä kesänä on uskottava lähinnä kotimaiseen kysyntään, vaikka ennen koronaakin oli jo riittävästi haasteita. Täälläkin liikennepolitiikka puree ja autoa on vaikea saada parkkiin torin läheisyyteen. Nyt on pakko tyytyä ostamaan pieni mansikkatuokkonen, kun ennen saattoi viedä lähelle parkkeerattuun autoonsa koko laatikon. Niin ne ansiot hupenevat kaupunginkin toimesta, tämä kaupungin jäynä on voimassa vuoden ympäri. On tämä ihme maa ja Helsinki ihme kaupunki. Tänä kesänä pelimerkit pistetään siis Kruunuhaan mummoille, joiden on rutkasti lisättävä mansikansyöntiään.

 

Välivappu

Semmoisia tällä kertaa vapusta, kyllähän tämä kieltämättä aika merkilliseltä näytti. Kun katsoo tätä kuvaa, helposti mieleen tulee kauhuelokuva, vaikka se tulee kyllä monille mieleen vapusta ilmankin tätä kuvaa. Mutta ei syytä huoleen, kohta on jo uusi vappu ja uudet tuulet! Turha surra, sillä vappu tulee joka vuosi toisin kuin joulu, joka tulee vain kerran vuodessa. Molempia juhlia yhdistää myös  naamari ja ne jotka eivät niitä käytä, tuumivat, että omasta takaa oleva naamari saa kelvata vuoden ympäri kaikkiin tarkoituksiin.

Tämä yksi vuosi jäi väliin, mutta otetaan ensi vuonna kaksinverroin takaisin ja juhlitaan ankarasti!

PS. Parin päivän päästä voi huomata, ettei enää muista tätä vappua kumminkaan ja ei haittaa, vaikka tämä tuskin oli se vuosisadan hauskin vappu. Toisaalta normaalinkin vapun jälkeen tilanne on sama, ei siitäkään parin päivän kuluttua muista mitään.

©  Teksti: Pauli Kinnunen, kuvat: Pauli Kinnunen, Jaana Leppänen