KTP-Tools Oy Ab on jo vuosikymmenien ajan tuonut maahan ammattilaisten työkaluja. Näistä tunnetuimpia ovat mm. Kukko-ulosvetimet, Momento-voimahylsyt, Eklind-kuusiokolo- ja torx-avaimet, Knipex-pihdit sekä Matador-käsityökalut. Jälleenmyynnissä ovat lisäksi Ingersoll Rand -paineilmakoneet. Huolto- ja kalibrointisopimus on mm. Atlas Copcon hydraulisille momenttityökaluille. Viimeisimpänä erikoistyökaluna KTP-Tools esittelee Suomessa yksinoikeudella Silbertool-kierteenkorjaustyökalut eri kokoisille pulteille. Nämä työkalut eivät syö vanhaa kierrettä vaan uudelleenrakentavat vanhan kierteen kylmäkarkaisumenetelmällä. Mikä parasta, työkaluun saa teräsarjoja monilla eri mittajärjestelmillä, joten myös ajoneuvojen entisöijät saavat tästä ajan ja rahanarvoista hyötyä.

Me kaikki törmäämme joskus laitteeseen, jollaista ei ole ennen nähnyt. KTP-Toolsin omistaja Jan Forsström kysyi vähän aikaa sitten minulta, että oletkos ikinä nähnyt tällaista? Kokenutkaan nikkari ei ensisilmäyksellä voinut arvata, mitä laitteella tehdään. Tuskinpa kovin moni lukijoistammekaan on vielä ehtinyt kuulla tästä tehokkaasta työkalusta. Päätimme yhteistyössä KTP-Toolsin kanssa valottaa asiaa lukijoillemme.

Työkalu, joka uudelleenrakentaa kierteen

Ensinäkemältä ei tosiaankaan heti keksi, mistä Silbertoolsissa on kyse. Laite on moderni kierteenkorjaustyökalu eikä mikä tahansa laite, vaan sellainen, joka korjaa kierteen aidosti leikkaamatta sitä lisää, kuten vanhemmat työkalut tekivät.

Silbertool-työkalulla pultti korjataan alkuperäiseen muotoonsa, jolloin se säilyttää täyden staattisen ja dynaamisen lujuutensa ja käsittely jopa parantaa pultin väsymislujuutta materiaalintestausinstituutti Hannover (MPA):n mukaan. Rullavalssauksen aikana pultin pinta karkaistuu.

R16-sarja, 1,25 ja 1,5 mm nousuilla ja 5-16 mm halkaisijoille

Neljä eri kokoista, manuaalista työkalusarjaa

Kierteenkorjaussarjoja on neljä. Pulttien halkaisijat voivat olla pienimmillään 5 mm ja suurimmillaan 110 mm, siis peräti 11 cm, joka riittää suurempienkin koneiden ja rakennelmien korjaustarpeisiin.

Erikoisempiin kohteisiin löytyy sertifioituja korjausratkaisuja aina 1000 mm:n eli metrin halkaisijaan saakka.

Kukin Silbertool-kierteenkorjaussarja toimitetaan tukevassa salkussa, jossa sitä voi myös säilyttää ja kuljettaa kätevästi työkohteeseen.

Laite ei vaadi ulkoista eikä sisäistä voimanlähdettä, joten Silbertooleja voi käyttää myös tilanteissa, joissa sähköä ei ole saatavilla.

Saksalaista laatua

Kun Silbertoolin ottaa käteensä, huomaa, että se on yllättävän painava, mikä on varsin pätevä nyrkkisääntö laadun tunnistamisessa. Toinen luotettava laadun tae on valmistusmaa. Silbertool on saksalaisen F. & A. Carlon Clemente GmbH:n valmistama tuotesarja ja vaikka saksalaiset koneet ja laitteet ovat yleensä kalliimpia, ne kestävät vuodesta toiseen. Mitä tuotetta tahansa voi yleensä suositella kenelle vain näiden kahden seikan perusteella.

Laitetaan Silbertool testiin

Jos tuotteeseen haluaa perehtyä kunnolla, tiedonhankintaan kannattaa panostaa. Kun tuote on Suomessa uusi, tietoa ei ole juuri saatavilla. Niinpä aiomme artikkelissamme kokeilla, miten Silbertool toimii ja voiko sillä ratkaista tavallisimmat pulmatilanteet, joita kierteiltään vaurioitunut pultti saattaa aiheuttaa. Näissä kokeissa käytimme KTP-Toolsin esittelysarjaa ja sen mukana olevia pultteja, mutta muutama oma pulttikin pääsi testiin mukaan.

Silbertool korjaa ja kylmäkarkaisee

Kierrevaurio voi olla iso harmi

Jokainen, joka rakentaa, korjaa tai asentaa jotakin, on varmasti kohdannut tutun ja harmillisen tilanteen. Se ainoa sopiva pultti onkin sökö. Toisin sanoen kierteissä on jotain vialla ja mutteri ei suostu kiertymään pulttiin sovinnolla tai pultti ei mene kiinnityskohtaansa vaikkapa koneessa tai kalustossa. Silloin kyseessä on tietenkin se ainoa täsmänä mittaan sopiva erikoispultti joko työkoneessa, moottoripyörässä, henkilö- tai rekka-autossa tai kalusteessa.

Koska aiemmin pulmaan ei ollut aidosti korjaavaa ja helppoa ratkaisua, oli turvauduttava virityksiin, mutta niissä kaikissa oli omat ongelmansa. Yleensä yritetään vääntää pulttia uudelleen, mutta tällä kertaa apinan raivolla. Joskus mutteri suostuu viimein menemään paikoilleen tai pultti kiinnikkeeseensä ja tilanne on siltä osin pelastettu. Viallinen pultti näyttää karvansa, kun se lopulta on vaihdettava: sitä on usein vaikea poistaa tai se voi juuttua kokonaankin. Naurattaa vielä vähemmän, jos pultti juuttuu johonkin kiinteään kiinnityspesäänsä. Pahimmassa tapauksessa se napsahtaa poikki ja on porattava pois.

Sitten onkin jo lähdettävä ostamaan uutta pulttia, mutta nykyisin erikoisliikkeitä on harvassa ja on olemassa hukkareissun riski eli löytyykö sieltä varmasti sopivan kokoinen pultti oikeilla kierteillä? Puhelimitse tai netin kautta asiaa ei yleensä voi hoitaa, koska mallia ei voi esitellä ja tutkia. Kotinikkari selviää ehkä vain harmilla ja pikku viivästyksellä, mutta vaikkapa auton renkaita vaihdettaessa kyse on harmin lisäksi myös turvallisuudesta. Moottoripyöräilijän tai rekkakuskin matka voi tyssätä siihen.

Kiinteät ja liikkuvat terärullat

Silbertool tulee apuun

Nyt apuun voidaan ottaa Silbertool ja laite on vieläpä todella helppokäyttöinen. Se on suunniteltu tekemään vain tätä yhtä asiaa, mutta se tekee sen varmasti, vaivattomasti ja nopeasti. Jokainen oppii käyttämään tätä työkalua, insinöörin papereita tai voimaa ei tarvita, joten laite sopii kenelle tahansa.

Oheisesta kuvasta selviää laitteen rakenne ja toimintaperiaate. Pultti asetetaan näiden kolmen terärullan muodostamaan kolmioon ja ne korjaavat kierteen alkuperäiseen kuntoon. Oikealla puolella oleva terärulla liikkuu kierretangon päällä olevassa vaunussa, kaksi vasemman puolen terää ovat kiinteitä. Seuraavassa selvitämme käyttöä tarkemmin.

Terärullien sovitus ja vaihto

Vasen kuva: tämä terärulla ei sovi. Oikea kuva: tämä terärulla sopii.

Ennen työn alkua täytyy varmistua, että laitteen korjausterät sopivat juuri kyseessä olevalle pultille eli nousukulman on täsmättävä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että terärullan on ”istuttava” korjattavan pultin kierteisiin. Usein vastavaloon katsomalla tämä selviää helposti. Oheinen kuvapari havainnollistaa asiaa: jos terä jää ”kellumaan” pultin päälle (vasen kuva), terä ei vastaa pultin kierteiden nousua. Kun  kulma on sopiva, terärulla uppoaa hyvin pultin kierteisiin (oikea kuva) ja tämä teräsarja sopii ja juuri se on vaihdettava työtä varten laitteeseen. Terärullien vaihto on helppoa, lukitusruuvit voi avata käsin ja vaihdat vain oikean mittaiset terät paikoilleen. Kaikki kolme terää on vaihdettava samanaikaisesti ja lukitusruuvit on muistettava kiertää loppuun saakka.

Korjattavan pultin kiristys

Silbertool on kiinnitetty pultin kierteisiin

Tämän jälkeen viallinen pultti asetetaan paikoilleen ehjältä kohdaltaan ja lukitusterä kiristetään kuusiokoloavaimella kiinni. Tässä kiinnityksessä on nerokasta se, että mitään tasapainoa ei tarvitse hakea. Kaksi muuta terärullaa ovat kiinteitä ja kolmesta terästä vain lukitseva terä liikkuu. Kun pultti istuu tiukasti ja terät silti pyörivät laitteessa, kiinnitys on valmis.

Maahantuoja suosittelee lukitsemaan pultin pään ruustukkiin tai kiintoavaimeen, jolloin itse laitetta kierretään kohti vioittunutta kohtaa. Idea on sama kuin skumppapullon avaamisessa, pohjasta kiertämällä saa enemmän voimaa kuin korkista kiertämällä. Pienissä pulteissa voi hyvin pitää kiinni myös laitteesta ja kiertää pulttia vaikkapa hylsyavaimella tai kuusiokoloavaimella, jos pultissa on tämä kiinnitystapa. Myös pientä räikkää tai kiintoavainta voi käyttää. Ruuvimeisseli saattaa lipsahtaa näpeille, joten sen käyttöä kannattaa välttää. KIerteenkorjauksen voi ajaa läpi parikin kertaa, jos haluaa.

Kokeilemme seuraavassa muutamia tavallisimpia ongelmatilanteita ja katsoimme mitä tapahtuu.

Koe 1: katkaistu pultti

Vasen kuva: katkaistun pultin pää repsottaa. Oikea kuva: pultin pää on korjattu Silbertoolilla ja mutteri rullaa kevyesti.

Usein eteen tulee tilanne, ettei saatavilla ole juuri sopivan lyhyttä pulttia. Monilla meistä on varastossa vain muutaman pituisia pultteja ja ajatuksena on lyhentää niitä tarpeen vaatiessa. Tämä on näppärää ja varsinkin kotiverstas säästää myös pulttivaraston koossa.

Tässä menetelmässä katkaisun jälkeen jää kuitenkin törröttävä ja rikkinäinen pää, johon on vaikeaa saada mutteri sopimaan ja usein apuun tarvitaan viilaa. Yleensä käytetään vanhaa konstia ja kierretään ennen pultin katkaisua mutteri pultin tyveen odottamaan. Katkaisun jälkeen viilataan ja valmiiksi tyvessä olleella mutterilla tasataan viilattua kärkeä kiertämällä se pois.

Kikka toimii joskus, mutta mutterista tulee usein kelvoton. Mutterista vikaa ei helposti huomaa ja se tulee heitettyä laatikkoon takaisin. Sieltä se pikku veijari joskus palaa työmaalle harmeja aiheuttamaan ja pilaamaan uusia pultinkierteitä. Tällä laitteella ei tarvitse uhrata muttereita ja pilata niitä, vaan käsittelyn jälkeen pultin pää on hieno ja mutteri pyörii jengoille ongelmitta. Vaikka pulttia sahatessamme saha lipesi, sekään ei aiheuttanut mitään ongelmia. Nyt pulttivarasto voidaan oikeasti mitoittaa kustannustehokkaasti. Laite toimii ja luo uutta, kylmäkarkaistua kierrettä rautasahan rikkoman loven tilalle.

Koe 2: ryssänkierre

Vasemmalla pahasti vioittunut kierre. Oikealla yksi ehjä ja toinen, joka on korjattu Silbertoolilla.

Mistä näitä oikein tulee? Jostain niitä vaan ilmestyy, kun riski mies vääntää väkisin, eikä usko ennenkuin pultin kierteet on menetetty pitkältä matkalta. Ryssänkierre on ilmiönä ikävä siitä, että näin pahasti viallista pulttia ei missään nimessä enää saa yrittää tunkea väkisin johonkin kiinnitysholkkiin tai pesään. Silloin se vioittaa luultavasti senkin ja mutterilla aukaisu ei sekään useimmiten onnistu, sillä kierrehän on juuri kärjestä pilalla.

Silbertool ratkaisi tämänkin pulman sujuvasti ja tällaisessa tilanteessa tämä on oikeastaan ainoa toimiva ratkaisu. Silbertool-käsittelyllä myös pidempi vioittunut kohta tasoittui helposti ja oli korjauksen jäljiltä kuin uusi. Kuten vasemmanpuoleisesta kuvasta nähdään, pultissa oli paha virhe. Oikealla olevassa kuvassa vasemmalla on täysin uusi pultti ja oikeassa reunassa korjattu pultti, eron huomaa vain korjatun kohdan tummemmasta väristä. Tämähän on kätevä vempele!

Koe 3: vääntynyt pultti

Vääntyneen pultin suoristaminen ja kierteiden korjaus Silbertoolilla.

Joskus se ainoa viallinenkin pultti on säilytetty varapultiksi, koska se saattaa olla niin harvinainen. Jos uutta sopivaa ei vain ole löytynyt, voi vääntynytkin varapultti olla parempi kuin ei mitään. Sitten koittaa aika, jolloin se otetaan pakon edessä palvelukseen ja nyt se on oikaistava. Tämä tapahtuu usein vasaralla lyömällä tai ruustukissa tai pihdeillä vääntämällä. Vaikka yritettäisiinkin suojella kierteitä, varma on, että vaurioita tulee väistämättä. Nyt niitä ei tarvitse pelätä. Katsokaapa tätä taipunutta pulttia, sitä väännettiin ruustukissa suoraksi ilman armoa ja sitten käsiteltiin Silbertoolilla. Pultti on kuin uusi ja mutteri kiertyy taas ilman mitään ongelmia. Aika hämmästyttävää ja myös koukuttavan hauskaa!

Koe 4: ruosteinen pultti

Vanha, ruostunut pultti, jonka kierteisiin teräsharjasta ei ole apua. Oikealla osa kierteestä on uudistettu Silbertoolilla.

Minulla oli kerran hyvin vanha kaluste, luultavasti ennen sotia valmistettu. Kun sen aika koitti, purin sen ja otin siitä talteen kasan metallikiskoja ja ison kourallisen pultteja, jotka olivat kunnolla ruosteessa. Löysin sattumalta muutaman sellaisen ja kokeilin, voisiko Silbertoolia käyttää tällaisen korroosioseitin korjaamiseen. Kuten nähdään, tuloksesta tuli todella mainio. Kierteissä itsessään ei nyt ollut vikaa, vaan ruoste oli tukkinut ne ja nyt pultista tuli lähes kuin uusi. Silbertoolin terät ”syväpuhdistavat” kierteet juureen asti, mutta tietysti korjausterät on operaation jälkeen heti puhdistettava. Tämä oli vielä kovametallipultti ja samalla tuli todistetuksi kaksi asiaa: kovametallipulttikin voi ruostua, jopa niin tiukkaan, ettei edes teräsharja auttanut. Ja se, että Silbertool puree myös kovempaan metalliin. Tehokas laite siis tämä Silbertool.

Auton renkaannavan vastapultti

Renkaannavan vastapultti ja sille sopiva Silbertool-työkalu

Kukaan ei halua joutua tähän klassiseen tilanteeseen, jossa hyvät neuvot ovat kalliita. Jostakin mystisestä syystä renkaan kiristysmutteri ei tahdo mennä renkaannavan kiinnityspulttiin. Liiallinen tai virheellinen kiristys, mutterin meno ryssänkierteeseen renkaanvaihdon yhteydessä, väliin jäänyt lika ja joskus erehdyksessä jopa väärä mutteri on vahingoittanut kierteet. Asia tulee yleensä ilmi vasta kesken renkaanvaihdon. Autoilijalla on tässä vaihtoehtona jokin ei suositeltava viritys tai kallis korjaamoreissu, jonne luikutellaan sitten kolmella pultilla.

Vaan enää ei tarvitse, oheinen kuva havainnollistaa kuinka helposti pyörännavan vastapultti voidaan korjata uuden veroiseksi Silbertoolilla. Kierteenkorjauslaitteen rakenne sallii sen käytön ahtaissakin paikoissa, joten turvallisuutta vaarantava ja kalliiksi tuleva pikkujuttu saadaan ojennukseen kirjaimellisesti käden käänteessä. Ainakin tavallisessa henkilöauton neljän pultin pyörännavassa vekotin mahtuu hyvin kiertymään. Rengas tulee vaihdetuksi ja laite maksaa itsensä heittämällä takaisin tällä yhdellä korjauksella. Eikä huoltoon tarvitse lähteä ajamaan, etenkin kun huoltoihin on yleensä jono. Pyörännavan vaihtokin maksaa helposti useita satasia.

Silbertoolista on monia hyötyjä

Silbertool osoittautui kokeissamme aivan mainioksi työpajan apulaiseksi. Sille on helppo keksiä lukemattomia tilanteita, joissa siitä on hyötyä, tässä kokeilimme vain ne tavallisimmat. Tässä kooste omasta mielestämme suurimmista eduista:

  • Itse korjaustoimenpide on helppo ja nopea.
  • Laite säästää turhilta pulttien etsintä- ja hankintamatkoilta.
  • Säästää tilattujen osien odottamiseen kuluvaa aikaa ja pienentää riskejä siitä, onko tilattu pultti lopulta ollenkaan sopiva.
  • Vähentää asentajan käytön tarvetta ja tuo siten kustannussäästöjä.
  • Laite lisää mahdollisuuksia korjata vaikkapa jonkin työkoneen vika heti, mikä lyhentää koneseisokkia.
  • Monissa työ- ja käyttökohteissa laitteen hinta voi tulla takaisin jo yhdellä ainoalla käyttökerralla. Mitä isompi pultti, sitä suurempi säästö.

Joku koiranleuka tähän väittäisi, että pitäähän pultteja aina olla varalla ja niin pitääkin. Kaikkeen mahdolliseen on vain täysin mahdotonta varautua ennakolta. Lisäksi erilaisiin työkoneisiin, autoihin tai kalusteisiin on harvoin, jos koskaan, toimitettu yhtäkään varapulttia, saati sitten kaikkia. Monessa tapauksessa toimituksesta päinvastoin jopa puuttuu muutama asennukseen tarvittava pultti jo valmiiksi.

Ammattipuolella tilanne on vakavampi ja jos jotain rakenteeseen sopivaa pulttia ei löydykään, pahimmassa tapauksessa työkone tai koko työmaa seisoo ja tämä maksaa harmin lisäksi myös rahaa. Asentaja tai pitkään ulkomailta odotettu varaosa on yleensä myös melko suolaisesti hinnoiteltu.

Tämä sopii moneen käyttöön

Silbertoolin käyttäjäryhmän voisi olettaa olevan hyvin laaja. Fiksu (klassikko)autoja, moottoripyöriä tai veneitä harrastava hankkii sen heti työkalupakkiinsa. Omilla koneillaan työskentelevä yksityisyrittäjä säästää aikaa ja rahaa voidessaan korjata vioittuneen pultin heti, tämän voin sanoa ihan omasta kokemuksestani. Kotinikkarin kirjahyllyn tai pöydän korjaus onnistuu heti ja mikä parasta, harvinaiset erikoispultit ovat korjattavissa saman tien.

Yksi Silbertool-runko palvelee useilla eri kierrevahvuuksilla, jolloin tarvitsee vaihtaa vain terärullat nousukulmiltaan sopiviksi. Tavallinen kotinikkari pärjää vain muutamalla terärullasarjalla. Harrastajakerhoon tai yrityskäyttöön voidaan hankkia täysin kattavat sarjat ja teriä on saatavilla myös tuumamittaisina ja muina erikoismittoina.

Mittajärjestelmät

Silbertool-työkaluja saa seuraaville mittajärjestelmille:

  • Metrinen DIN ISO 13
  • UNC/UNF/UNEF ANSI B1.1
  • BSW/BSF/BSPP/BS84 DIN ISO 228
  • G (BSP) DIN ISO 228

Saatavilla useita eri kokoisia runkoja

 

Vakiokokoiset Silbertool-kierteenkorjaustyökalut, 4 kokoa. Kuva: valmistaja

Tässä artikkelissa käytettiin pienintä runkoa, kuvassa oikeanpuoleisin R16, kierteille (eli pultin halkaisijalle) 5-16 mm. Kun tarvitaan suurempaa kokoa, hankitaan isommille pulteille tarkoitettu runko ja valikoimaa riittää todella suuriin ja järeisiin pulttikokoihin saakka. Vakiovalikoimassa saatavilla on neljä runkoa eli esimerkissä käytetyn lisäksi kolme suurempaa runkoa: R36, kierteille 10-36 mm; R60, 10-60 mm ja R10, 50-110 mm.

Kenelle ja mihin sopii:

  • Kaikille rakentamista ja korjaamista työkseen tai harrastuksenaan tekevälle.
  • Rakennusprojektien odotusaikojen aiheuttamien kustannusten hillintään.
  • Teollisuutta palvelevien konevuokraamojen laitekantaa täydentämään.
  • Rengasliikkeisiin
  • Erilaisiin konepajoihin ja korjaamoihin.
  • Laite on myös täydellinen hankinta miehelle, joka haluaa kaikki uudet vimpaimet työpajaansa, koska ikinä ei voi tietää mihin tätä vielä tarvitaan!

Kerrassaan nerokasta!

Meillä Uutisklubilla pyritään esittelemään tuotteita, joista on hyötyä ja iloa käyttäjälleen. Jos tuote on vielä kohtuullisen hintainen, yksinkertainen ja kestävä niin mikäs sen parempi. Jos se on vielä uusi ja innovatiivinen niin aina vaan paranee. Silbertool on juuri tällainen tuote ja se on jopa niin koukuttava ja hauska, ettei sitä millään malta päästää käsistään.

Taas kerran herää vanha kysymys: ”Miksi kukaan ei ole keksinyt tätä jo aikaisemmin?”

Uutisklubi voi varauksetta suositella tätä työkalua jokaisen työpajalle.

Mistä näitä voi hankkia?

Maahantuojalta eli KTP-Toolsista tietenkin. Tässä yhteystiedot uusine osoitteineen:

Ktp-Tools Oy Ab / Jan Forsström
Masalantie 410, 02430 Masala
Puhelin: 09-566 3933 ja 040 505 8835
Sähköposti: jan@ktp-tools.fi
Verkkosivut: www.ktp-tools.fi

Huom: Maahantuoja ja Uutisklubi eivät ota vastuuta kenenkään omien korjaustoimenpiteiden aiheuttamista vahingoista tai niistä aiheutuneista seurauksista, olivatpa ne millaisia tahansa. On syytä myös huomioida, että monissa työkoneissa, laitteissa tai vaikkapa kulkuneuvoissa on yleisesti käytössä leasing-, takuu- ja vakuutussopimuksia, jotka rajoittavat omatoimisia korjaustoimenpiteitä tai suoraan kieltävät ne.

©  Teksti ja valokuvat: Pauli Kinnunen (ellei kuvan yhteydessä ole toisin mainittu)

Kuvia tai tekstejä ei saa luvatta lainata tai käyttää.
Ota tarvittaessa yhteyttä: toimitus@uutisklubi.fi

PS. Tuleekohan tällainen myös sisäkierteille?