Helsingin Jätkäsaareen valmistuneelle TA-Yhtiöiden Vihreistä vihrein -kerrostalohankkeelle on myönnetty Helsingin kaupungin Rakentamisen Ruusu 2017 -palkinto.
Rakentamisen Ruusu -palkinto
Palkinto jaetaan vuosittain laadukkaasta, rakennettuun ympäristöön liittyvästä työstä. Vihreistä vihrein -kerrostalokorttelia luonnehdittiin palkitsemistilaisuudessa innovatiiviseksi ja rohkeaksi kohteeksi, jossa on onnistuttu yhdistämään ekologiset tavoitteet viihtyisään ja kohtuuhintaiseen asumiseen, ja josta huokuu kiinnostus edistää rakentamisen monipuolisuutta.
Vihreistä vihrein
Tämän kerrostalohankkeen tavoitteena on selvittää viherkattojen toimivuutta asuinkerrostalossa ja etsiä julkisivujen vihreyttämisen ratkaisuja. Lisäksi hankkeessa tutkitaan viherrakentamisen vaikutuksia hulevesiin, energiatehokkuuteen ja asukkaiden yhteisöllisyyteen. Hankkeen avulla pyritään myös hälventämään viherrakentamiseen liittyviä ennakkoluuloja ja tiedon puutetta. Onnistumisesta kertoo palkintoraadin mukaan osaltaan myös se, että rakentamisen neliöhinnat ovat osoittautuneet Jätkäsaaren matalimmiksi, viherrakentamisen erityisratkaisuista ja asumisen laadusta tinkimättä.
Pilottikohde
Vihreistä vihrein toimii pilottikohteena, kun tarkastelemme viherrakentamisen tarjoamia mahdollisuuksia tulevaisuudessa. Usean oman alansa asiantuntijan kanssa hyvässä yhteistyössä ideoidussa ja toteutetussa hankkeessa kohtuulliset asumiskustannukset on saavutettu oivaltavilla arkkitehtonisilla ratkaisuilla ja tuotantoystävällisellä toteutuksella, kiittelee palkinnon vastaanottanut TA-Yhtiöiden projektipäällikkö Mikael Lönnroth.
Hankkeen tausta
Hanke sai alkunsa TA-Yhtiöiden edustajan Markku Hainarin ja LuK, maisemasuunnittelija Taina Suonion yhteisestä tahtotilasta toteuttaa niin vihreä kortteli kuin olisi mahdollista. – Vastaavaa hanketta ei ole aiemmin toteutettu Suomessa eikä muissa Pohjoismaissa, kertoo Suonio.
Hankkeeseen on myös kytketty mukaan pitkäaikainen tutkimusseuranta, josta vastaavat Helsingin yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto. Vihreän kaupunkitalon tavoitteena on toimia mallina viherrakentamisesta helsinkiläisissä kaupunkiolosuhteissa. Lisäarvoa seurantaan tuovat Jätkäsaaren haastavat ilmasto-olosuhteet.
Erikoisuutena vihreys
Asuinkorttelin erikoisuus ovat asumisoikeus- ja vuokratalojen kattotasanteille rakennetut viherkattopihat, joilla sijaitsevat muun muassa viljelypuutarha viljelylaatikoineen ja lasitettuine kasvihuoneineen, talosaunan vilvoitteluterassit hedelmäpuineen ja marjapensaineen sekä ketokasvillisuuskatot. Rakennusten kadunpuoleisia julkisivuja tulee kaunistamaan kasviritilöissä kasvavasta köynnöskasvillisuudesta ja istutuslaatikoiden ikivihreistä muodostuva viherjulkisivu. Kohde ei ollut perinteisellä tavalla valmis, kun se otettiin käyttöön, sillä ulkoasu muokkautuu lopullisesti vasta kasvillisuuden vallatessa alaa. Palkittava kohde sijaitsee osoitteessa Länsisatamankatu 36 / Hyväntoivonkatu 4.
Palkittavat valitsi Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto ja palkinnon saajat julkistettiin 8. joulukuuta. Rakentamisen Ruusun 2017 saajaksi oli ehdolla seitsemän hanketta ja 22 kyseisissä hankkeissa toiminutta asiantuntijaa.
Rakentamisen Ruusut myönnettiin seuraaville henkilöille:
- Pia Ilonen, pääsuunnittelija,
Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli Oy - Pia Kuusiniemi, maisemasuunnittelija,
LOCI maisema-arkkitehdit Oy - Mikael Lönnroth, rakennuttaja, TA-Yhtiöt
- Hannu Saari, toteutus, Rakennusliike Reponen Oy
- Taina Suonio, vihersuunnittelu, ympäristöbiologia,
Roslings Manor Gardens
Lisätietoja Vihreistä vihrein -hankkeesta:
Mikael Lönnroth, TA-Yhtiöt, mikael.lonnroth@ta.fi, p. 044 773 5590
Pia Ilonen, Talli Oy, pia.ilonen@talli.fi, p. 010 322 9557
Pia Kuusiniemi, LOCI maisema-arkkitehdit Oy, pia.kuusiniemi@loci.fi, p. 040 558 4848
Taina Suonio, Roslings Manor Gardens, taina.suonio@helsinki.fi, p. 050 443 5789
Hannu Saari, Rakennusliike Reponen Oy, hannu.saari@rklreponen.com, p. 040 538 6833
Susanna Lehvävirta, Helsingin yliopisto, susanna.lehvavirta@helsinki.fi, p. 050 576 2952
Dokumentoijan näkökulma
Koska olemme saaneet etuoikeuden dokumentoida tämän projektin viherrakentamista ja pihojen valmistusta, voimme todeta, että palkinto meni varmasti oikeaan osoitteeseen.
Koko vihertyöosuuden ovat yhdessä toteuttaneet Työyhteenliittymä Vihreistä vihrein -tiimin osapuolet Koiviston Vihertyö Oy ja Vihermali Oy.
Haluan laittaa tähän omia vaikutelmiani projektin kulusta ja samalla tulee tilaisuus hyödyntää hieman ”taiteellisempia” kuvia, jotka eivät teknisissä artikkeleissa olisi olleet järin informatiivisia.
Jätkäsaaren muuttumista aikojen saatossa pystyi myös esittelemään tässä yhteydessä, artikkelin alkupuolen kuvat ovat vuosilta 1919-1960.
Työmaan yleisvaikutelma
Kävin työmaalla lukuisia kertoja ja vaikka tiedettiin minun olevan dokumentointitehtävässä, mitään ei lavastettu minua varten. Töitä jatkettiin normaaliin tapaan minusta piittaamatta. Nopeasti huomasi siellä olevan ammattitaitoista väkeä ja kaikkialla pyrittiin korkeaan laatuun. Työmaan ilmapiiri oli kaverillinen ja työtahti rauhallinen, tehtiin mieluummin kunnolla kuin kahteen kertaan. Nykyisin niin tavallinen aikaavievä ”säätäminen” loisti poissaolollaan.
Omatoimista
Toiminta oli myös hyvin itsenäistä, jokainen tiesi, mitä oli tekemässä, sitten joku toinen jatkoi töitä omilla välineillään jouheasti. Mitään päsmäystä tai pomotusta en havainnut ja turvamääräyksiä noudatettiin. Enhän minä niitä toki kaikkia tunne, mutta vierailijaltakin vaaditaan yhtä ja toista.
Työmaa oli myös poikkeuksellisen siisti ja hyvässä järjestyksessä, hyvä järjestys nopeuttaa työtä, senhän me kaikki tiedämme ja se ei maksa mitään.
Korkealaatuista käsityötä
Yksi merkillepantava seikka oli käsityön korkea osuus ja laatu. Moniin paikkoihin ei edes pääse ajettavalla koneella. Monet työkalut olivat aivan samoja, joita kuka tahansa voi rautakaupasta ostaa, tosin mitään pilipalimerkkejä en nähnyt. Työkaluja on kuitenkin osattava käyttää ja jokaisen kaverin otteista näkyi että osattiin. Pihan ja kattopuutarhan rakentaneet yhtiöt, Koiviston Vihertyö ja Vihermali ovat kuorineet henkilökunnakseen kerman päältä ja porukka näytti osaavan ja viihtyvän.
Niinpä työn jälki on kaikkialla ensiluokkaista. Pohjustukset huolella tehtyjä, kiveykset viivasuoria, puutyö huolellista ja kaikki muukin istutuksia myöten laadukkaasti tehtyä. Moni asukas ei varmasti tiedä kävelevänsä huipputeknisten erikoismateriaalien päällä, eikä tule miettineeksi sitä, kuinka paljon aikaa ja vaivaa pihaan ja kattopuutarhoihin on käytetty.
Tulevaisuuden arkkitehtuuria
Koko taloyhtiö on kuin aikakone, mutta tällä kertaa se vie tulevaisuuteen. On hyvin todennäköistä, että kaupunkirakentaminen kulkee tähän suuntaan.
Hienoa on myös se, että neliöhinnat on saatu pysymään kurissa, jolloin jokaisella voisi olla tulevaisuudessa mahdollisuus nauttia tällaisesta asumistavasta. Mielenkiintoinen koe on sijoittaa yleistä tilaa vuokra-asujien ja aso-asukkaiden yhteiseen käyttöön. Tosiasia on, että yleensä vuokralainen suhtautuu kiinteistöön huolettomammin kuin jopa vain osankin kiinteistöstä omistava asukas. Osaavatko asukkaat pitää talosta ja tiloista hyvää huolta ja arvostaa rakennuskokonaisuuden erikoislaatuisuutta ja viihtyisyyttä? Tässä ainutlaatuiset viherkeitaat voivat olla avuksi.
Käsinkosketeltavat ja pysyvät tulokset
Lopuksi voisin jopa väittää, että työmaalla leijui pieni ammattiylpeydenkin henki. Jokainen projektissa mukana oleva ymmärsi tekevänsä jotain erityistä.
Rakentamisen ja käsillä tekemisen hyvä puoli onkin se, että voi mennä johonkin valmiiseen kohteeseen fiilistelemään ja todeta: ”Minäkin olin rakentamassa tätä!” Oman työn jälki on pysyvää ja tuottaa ihmisille iloa pitkään. Samaan aikaan jonkun toisen työ voi hävitä bittiavaruuteen silmänräpäyksessä.
Tämän projektin innovatiivisuuden dokumentoiminen on ollut suuri ilo, kiitämme Uutisklubin puolesta tästä mahdollisuudesta!
Teksti ja kuvat: © Pauli Kinnunen, paitsi kolme arkistokuvaa: Helsingin kaupunginmuseon kokoelmat
Jatkoa seuraa
Projektisarjan neljäs ja viimeinen osa on seuraavaksi julkaisuvuorossa.