Antti Rinne ja hänen puolueensa ovat kriisissä. Hän ja puolue edustavat mennyttä aikaa, joka ei enää puhuttele nuoria äänestäjiä. On kuin Antti olisi fossiili, joka istuu nälkäisen dinosauruksen selässä. Iso tyrannosaurus vaatii uusia kannattajia ruoakseen.

Huhuu, minne ne kannattajat menneet on?

Niinpä Antti sai oivan idean

Ei ole vaikeaa löytää lukuja Suomen alhaisesta syntyvyydestä, siinäpä aito huolenaihe. Siispä nyt suomalaiset peiton alle lapsia tekemään! Kannustuksena on ”ilmainen” päivähoito pilteille ja lisää ääniä tyrannosaurukselle.

Tyrannosaurus on kavereineen rakentanut pitkään utopiayhteiskuntaa, jossa tuotteiden hintoihin on leivottu paisuvan julkisen talouden kustannukset. Kuluttaja vaan ei halua näitä hintalappuja enää maksaa, mutta haluaa edelleen opinto-, toimeentulo-, vuokra- ja ne lukemattomat muut tuet. Ne on lunastettu äänestämällä tyrannosaurusta, joka nämä edut on osittain toteuttanutkin.

Suurimmassa osassa maailman maista ei tällaisia etuja ole. Ei ole ”ilmaisia” yliopistoja, ei miljardibudjetteja maapallon syleilyyn. Siksi hintalaputkin ovat halvempia, niinpä päivähoidosta lastaan kotiin tuova äiti tai isä ostaa piltille kiinalaisen kurahaalarin. Sitten tulevat yyteet ja tekstiilitehtaalla annetaan potkuja. Sitten loppuu koko tehdas. Juuri näiden tehtaiden työläiset rakastivat omaa tyrannosaurustaan.

Moni äidiksi tai isäksi mielivä ajattelee kuitenkin pidemmälle

Mihin maailmaan lapseni joutuisikaan? Ainoa pysyvä olotila kun näyttää olevan nopea muutos. Ehkä on parempi odottaa vuosi tai pari ja katsoa vähän.

Lapsi on 18-20 vuotta kestävä projekti, joka tarvitsee ehjän ja tasapainoisen kasvuympäristön. Onko tuo vieressä röhnöttävä tyyppi ylipäätään minulle sopiva kumppani? Todennäköisyys, että tulee ero, on heittämällä ainakin 50%. Haluanko yksinhuoltajaksi, miettii nainen; menetänkö lähes varmasti lapseni vaimolle erossa, miettii mies.

Rauhallisessakin yhteiskunnassa demokratiamme vaihtaa hallituksen 6-7 kertaa tässä ajassa. Miten politiikka kohtelee perhettämme? Saanko lapselleni päivähoidon ja koulutuksen koko sen ajan ja kuka sen maksaa?

Onko minulla sama ammatti seuraavat 20 vuotta? Entä jos onkin, onko työpaikkani Suomessa? Mitä kieltä laitan lapseni opiskelemaan? Lapsi kysyy neuvoa vanhemmiltaan, mitä suosittelen hänelle ammatiksi? Omaa työtänikö vai sanonko, että en voi tietää, mitä ammatteja tulevaisuudessa on enää olemassa.

Lisääntyvätkö levottomuudet?

Joutuuko lapseni väkivallan uhriksi? Ihmisen koskemattomuus ja henki ovat Suomessa halpoja. Afrikan ja Lähi-Idän väkiluvun kasvulle ei näy rajoja, mutta TV ja kännykät sielläkin on. Niistä voi nähdä, että Eurooppa on kuin satujen Eldorado. Sinnepä siis!

Meidän on turha heitä moittia, Amerikka ja Ruotsi olivat meille kuin Eldorado ja nykynuorille Eldorado on koko maailma! Meillä on ainakin 300.000-500.000 ihmistä vailla töitä nytkin.

Nuoret näkevät todellisuuden

Fiksut nuoret eivät tule äänestämään SDP:tä ”ilmaisella” päivähoidolla eivätkä muillakaan eduilla enää koskaan. SDP:n kivikautista maailmaa ja Suomea ei enää ole. Ei ole pitkiä ammattiuria tehtaissa, ei ole pieniä verstaita ja pajoja, jotka palvelevat tehdasta ja sen työntekijöitä. Tehdaspaikkakunnat autioituvat.

Vaikka kaikki sujuisikin nappiin, piltti kasvaa nuorukaiseksi. Se tulee nykyään kalliiksi. Pitää ratsastaa, soittaa pianoa ja pelata jääkiekkoa. Moni ei halua laskea omaa elintasoaan lasten takia, nyt on trendikästä olla avoimesti itsekäs. Vai toimittaako Antti kotiin hevosen, pianon ja kiekkokamat?

Eksyksissä oleva T-rex

Eksyksissä oleva T-rex on suuri ja sitä on vaikea ohjastaa. Jaloissa näykkii koko ajan toimittajia velociraptoreina tehden ikäviä ”virhetulkintoja”. Suurin osa ei onneksi näyki oikeasti, koska eivät vielä tiedä kuinka tyrannosauruksen lopulta käy, suuttuessaan kun se on nimensä veroinen.

Uhkaava bronttosaurus

Dinosauruspuiston viidakon ylle nousee bronttosauruksen pieni pää pienine aivoineen. Tämä kasvissyöjä on huomaamatta kasvanut hirveän isoksi. Sen leveälle selälle ne nuoret menneet on. Siellä istuen on mukavaa katsoa, kun se tallaa kaiken oman agendansa alle.

Se talloo autot tieltään, tukee tuulimyllyjä, toivottaa koko maailman tervetulleeksi miljardibudjetilla ja jakaa velkarahaa kaikille kannattajilleen. Velociraptorit eivät enää uskalla näykkiä sitä, vaikka kritiikin aiheita ja kysyttävää olisikin, koska on vaara joutua itse tallotuksi.

Kaikki nuoret eivät ajattele bronttosauruksen tavoin

Hyvän koulutuksensa turvin nuoret haluavat ulos T-rexin ja bronttosauruksen dominoimasta, pysähtyneestä dinosauruspuistosta. He ottavat lentoliskon ja lentävät kauas etelään ja länteen parempien palkkojen, ilmaston ja työtilaisuuksien perään. Heillä on vain menolippu.

Pidä ohjaksista kiinni, Antti!

Jos nyt putoat, voit joutua oman ratsusi ahmaisemaksi. Jos siitä selviät, raatelevat raptorit käyvät kimppuun. Jos siitäkin selviät, tulee bronttosaurus, joka ei edes huomaa pikkuista Anttia ja läjäyttää niskaan pakettiauton kokoisen jöötin!

Tsemppiä silti Antti, olet syystäkin huolissasi. Ota riski ja hyppää pois selästä. Tyrannosaurus on mennyttä!

Kaikki kuvat ovat kuvituskuvia, eikä niillä ole mitään tekemistä 60 miljoonaa vuotta sitten sukupuuttoon kuolleiden dinosaurusten kanssa.

Copyright / kuvat ja teksti: Pauli Kinnunen