Jokainen haluaa remontoidessaan hyvän lopputuloksen, tekeepä työn ammatikseen tai itselleen. Ammattilainen saa hyvää mainetta ja paremmin keikkaa ja tee-se-itse-maalari pyrkii tekemään itselleen mahdollisimman hyvää jälkeä. Jos haluaa maalata käyttämättä haitallisia kemikaaleja ja sekä ympäristöä että tilassa asuvia tai työskenteleviä ihmisiä parhaansa mukaan suojellen, mikä neuvoksi? Hyvä vaihtoehto on valita maaliksi Auron luonnonmaali. Tässä artikkelissa kerrotaan Auro-luonnonmaalia maahantuovasta Suomen Luonnonmaalit Oy:stä sekä kokeillaan hieman, millaista on maalata Aurolla ja mitkä olivat tulokset.
Suomen Luonnonmaalit Oy:n tausta
Suomen Luonnonmaalit Oy on suhteellisen tuore yritys, joka on perustettu vuonna 2016. Yrityksen historia juontaa juurensa kuitenkin paljon ajassa taaksepäin.
Vuonna 1992 Lauri ”Lasse” Pajunen, joka oli toiminut maalialalla jo 35 vuoden ajan, halusi lähteä viemään maali- ja puunsuojausalaa luonnonmukaisempaan suuntaan ja tuoda siihen liittyen omia ideoitaan markkinoille. Sitä tarkoitusta varten hän perusti yrityksen nimeltä Pajutex Oy. Hän halusi jo 90-luvun alussa kehitellä teollisille puunsuoja- ja maalituotteille omia, mahdollisimman ekologisia vastineitaan. Ne valmistettiin mm. puun hartseista, kuten tervasta ja pihkasta, ja lisäksi valikoimaan luotiin itse tai hankittiin mm. kalkkimaali, pellavaöljymaali ja punamultamaali sekä mehiläisvaha- ja pellavaöljypohjainen vaha ja luonnonöljypohjainen puuveneöljy, jotka kaikki ovat mahdollisimman ympäristöystävällisiä. Lassen liikeidea on kantanut tähän päivään asti ja Pajutexin seuraaja Suomen Luonnonmaalit Oy haluaa edelleen jatkaa ja edistää perinteisiä ja mahdollisimman luonnonmukaisia maalaus- ja puunsuojausmenetelmiä ja samalla suojella ympäristön ja ihmisten terveyttä ja hyvinvointia.
Pajutexista tulee Suomen Luonnonmaalit Oy
10 vuotta Pajutexin perustamisen jälkeen, vuonna 2002, yrityksessä aloitti kesätyöntekijänä Ilkka Tamminen, Ileksikin kutsuttu. Hän oli hyvin kiinnostunut työstään ja alaan liittyvistä perinteistä ja myöhemmin hänen työsuhteensa vakinaistettiinkin kokopäiväiseksi. Kun Lasse Pajunen alkoi toistakymmentä vuotta tuon jälkeen harkita eläkkeelle jäämistä, hän ja Ilkka alkoivat pohtia mahdollisuutta yrityksen siirtämisestä uudelle sukupolvelle. Asia eteni teoriasta käytäntöön ja vuonna 2016 Pajutex myytiin. Ilkka Tamminen ja Lauri Koski aloittivat yrityksen omistajina ja johdossa samantien. Yhdessä miehet päätyivät vaihtamaan yrityksen nimen tuotevalikoimaa paremmin kuvaavaksi Suomen Luonnonmaalit Oy:ksi. Tältä pohjalta oli hyvä lähteä luotsaamaan yritystä eteenpäin ja yhtenä ensimmäisistä etapeista oli luoda mahdollisimman kattava ja hyvin palveleva verkkokauppa jo olemassa olevan kivijalkakaupan kaveriksi. Täten kauempanakin asuva asiakas pääsee tutustumaan perusteellisesti koko valikoimaan, ja tilatut tuotteet toimitetaan tarvittaessa vaikka suoraan kotiovelle tai työmaalle.
Auro-luonnonmaalit
Yksi Suomen Luonnonmaalien mielenkiintoisimmista ja verkkokaupan menestyksekkäimmistä tuoteperheistä on Auron moninaiset ja innovatiiviset luonnonmaalit. Niinpä Suomen Luonnonmaalit Oy tarjosi tuotetta Uutisklubin vapaasti testattavaksi, jotta voimme itse katsoa, mihin maali pystyy. Heillä ei ollut mitään sitä vastaan, että päätimme itse testauskohteen ja -tavan sekä sen, kuinka vaativan testistä teemme. Luottamus omaan tuotteeseen oli siis kova.
Saksalaista laatua
AURO-maaleja, -vahoja, -öljyjä ja -lakkoja valmistaa saman niminen tehdas, joka on alusta alkaen valmistanut tuotteita vain luonnon raaka-aineista. Koska tehdas on toiminut jo vuodesta 1983, on sen työntekijöille Saksassa, Sveitsissä ja Itävallassa ehtinyt kertyä vahva kokemus jatkuvasta tutkimuksesta ja tuotekehityksestä. Siksi Auro voi kehittää jatkuvasti uusia tuotteita ympäristötietoisille maalareille. Laatua ja käyttökelpoisuutta valvotaan huolellisesti ja kehitetään yhteistyössä eri alojen ammattilaisten kanssa. Tästä ovat vakuutena monet voittoisat tulokset saksalaisten teettämissä tiukoissa testeissä.
Tuotteiden valmistuksessa käytetään ainoastaan luonnollisia raaka-aineita kuten kasviöljyjä, pihkaa, vahoja, kasvipohjaisia liuotinaineita ja maaväri- ja mineraalipigmenttejä. Valkoisessa maalissa suurin valkoisuuden ja peittävyyden osatekijä on samainen titaanidioksidi, joka on myös lasten ja aikuisten fysiologisen aurinkosuojan tärkein ainesosa sinkkioksidin ohella ja tuttu myös hammastahnoista. Titaanidioksidia löytyy luonnosta mm. savesta ja hiekasta. Pääraaka-aine pellavaöljy puolestaan tuotetaan kontrolloidusti biologisen viljelyn periaatteita noudattaen luomuna. Vuonna 2007 Aurosta tuli myös maailman ainoa maalinvalmistaja, jolle on myönnetty ’Hiilineutraali yritys’ –sertifikaatti, myöntäjänä Climate Neutral Group.
Suomalaista ammattitaitoa maahantuonnissa
Meidän suomalaisten ulottuville näitä tuotteita tuo maahan Suomen Luonnonmaalit Oy, joka toimii yksinoikeudella saksalaisen Auron, luonnonmaalien edelläkävijän, edustajana Suomessa. Suomen Luonnonmaalit Oy on luonnollisen pintakäsittelyn ja puunsuojauksen asiantuntijaliike, jolle on hyvin tärkeää puupintojen suojauksessa ja käsittelyssä toimia puun ehdoilla, ja myydä tarkoitukseen sopivia laadukkaita ja toimivia sekä luonnonmukaisia tuotteita. Auro tuo vahvan lisän yrityksen tuotevalikoimaan. Yhteistyö on sujuvaa, sillä valmistajan arvot kohtaavat maahantuojan arvojen kanssa. On helppoa toimia yhteistyössä, kun jakaa saman arvomaailman.
Uutisklubi testaa
Päätimme tehdä maalille pienen poikkitieteellisen ja rennon, mutta samalla vaativan testin. Hyvän tuloksen erottamiseen huonosta riittää tarkka näkö, koska kuka tahansa huomaa eron peittävyydessä ja jäljen tasaisuudessa. Maali huolehtii peittävyydestä, maalari, välineet ja kokemus vain auttavat. Pensseliä, vanerilevyä, lämpötiloja, ilmankosteutta tai edes maalaria ei ole vakioitu.
Ammattimies voi luottaa kokemukseen ja taitoon ja pystyy siten tekemään hyvää jälkeä vähemmällä raaka-aineen kulutuksella ja mahdollisesti nopeammin. Amatöörin kannattaa tehdä varman päälle, jotta lopputulos on mieleinen. Maalia annosteltiin testissä tarpeen mukaan, joten yksi maalikerros ei tarkoita yhtä siveltimen vetoa vaan normaalia maalaamista. Jos toistat kokeen, päädyt luultavasti samaan lopputulokseen kuin testimmekin.
Pari sanaa artikkelin valokuvista
Kaikki valokuvat on otettu auringonvalossa, suunnilleen samassa paikassa, melko samaan kellonaikaan. Kamera on saanut valottaa ja tarkentaa automatiikalla. Nettikäsittely verottaa kuvien erottelukykyä, joten silmällä voi havaita levyssä hieman enemmän vaneripinnan yksityiskohtia kuin kevyessä nettikuvassa. Kuvia on rajattu ja suoristettu, muuta kikkailua tai korjailua niille ei ole tehty. Maalaustyö on suoritettu normaalissa huoneenlämmössä sisällä.
Lähdetäänpä maalaamaan
Maalaaminen ei ole vaikeaa, ainakin pikkutöissä voi aivan hyvin tehdä työn itse. Oven tai seinän maalaaminen ei myöskään kestä kovin pitkään. Välineitä tarvitaan vähän, osa löytyy kotoa jo ehkä valmiiksikin eikä uusienkaan osto lopakkoa juuri rasita. Aina voi jotain tarpeistoa myös lainata, esim. tikkaita. Suuremmat työt voi olla järkevää jättää ammattimiehelle, mutta mikään ei silloinkaan estä keskustelemasta hänen kanssaan työhön käytettävästä maalista.
Hyvä pensseli kestää pitkään
Uuden pensselin joudut ehkä hankkimaan ja siihen kannattaa satsata jokunen euro enemmän ja käyttää ammattimiesten välinettä. Yleensä harrastelija pitää ammattilaisten työvälineitä vaikeakäyttöisinä ja ostaa siksi kotityökalun, koska sitä on helpompi käyttää ja se on halvempi. Pensseli on poikkeus, ammattilaisen pensseliä on helpompi käyttää kuin halpaa kotikäyttöön sopivaa pensseliä ja hintaero on aika pieni.
Suomen Luonnonmaalin käyttöömme tarjoama Storch-pensseli on laatutavaraa ja 60 mm leveällä pensselillä on hintaa vain 12,95. Pensseli on villisian karvaa ja oikein leikattu, jonka voi lyhyistä tukikarvoista helposti todeta. Maalikaupoilla pensselin voi ostaa saman tien mukaansa. Työ on helpompaa ja nopeampaa ja jäljestä tulee parempaa. Mikä parasta, maineen ja kunnian hyvästä jäljestä saat pitää itse! Hyvän välineen myös puhdistaa mielellään kunnolla ja silloin se on valmis käyttöön heti tarvittaessa ja näin se myös kestää pitkään.
Maali ja sen ominaisuudet
Maalaamiseen tarvitsemme pensselin lisäksi tietenkin itse maalin. Tähän testiin otimme Auron sisäkäyttöön sopivan Auro 524 Plantodecor -seinämaalin valkoisena. Ulkona kosteus- ja lämpötilaolosuhteet vaihtelisivat kotimaan keväässä muutenkin liikaa testitarkoitusta ajatellen.
Ensiksi huomio kiinnittyy kätevään, soikeaan purkkiin, joka pysyy tikkaiden päällä pyöreää tukevammin. Siinähän se usein nököttää, vaikka työtavassa omat riskinsä onkin. Harva haluaa muksauttaa maalipurkkia yli laidan. Purkki on leveyssuuntaan tilavampi, joten pensseli on helpompi tähdätä keskelle eli purkin muotoilu helpottaa työtä.
Taloudellisuus ja peittävyys
Mitä maalari maalilta vaatii? Totta kai maalin tulisi olla edullista, mutta edullisuus on kuitenkin eri asia kuin ostohinta. Tässä tapauksessa pitäisi painottaa taloudellisuutta. Jos haluaa hyvän ja halvan, joutuu yleensä ostamaan kaksi. Huonolaatuisella maalilla joutuu mahdollisesti tekemään jopa kolminkertaisen maalipinnan ja se ei kuulosta järkevältä sen enempää maalin kulutuksen kuin ajankäytönkään suhteen. Maali voi maksaa vähän enemmän, jos sitä ja aikaa kuluu vähemmän.
Auro-maalia väitetään kaksi kertaa peittävämmäksi kuin tavallisia maaleja. Jos näin on, hintaeroa halpamaaleihin saadaan kurottua helposti kiinni. Jos pohjamaalia ei tarvita, työ voidaan suorittaa ilman sitä ja säästetään myös pohjamaalin hankintakulut. Lisäksi Auro-maali on luonnonmaalia, joka on useimmille arvokas asia jo sinänsä.
Nopeasti kuivuva ja siten tehokas
Auron sanotaan myös kuivuvan tavallista maalia nopeammin, joten työ valmistuu käyttökuntoon joutuisammin. Bonuksena tulee paljon säästöä työajassa, kun maalin levityskertoja tarvitaan vähemmän ja kuivumisajat lyhenevät. Ammattilaiselle asialla on oikeasti merkitystä, urakasta saa tehokkaamman ja se vaikuttaa suoraan urakan hintaan. Näin voi tehdä tiukemman tarjouksen. Kotinikkari saattaa nauttia jo itse työstäkin ja asialla voi olla vähemmän merkitystä, mutta onhan se hyvä, jos työ tulee valmiiksi ajoissa ja remontin muut työt eivät jää odottamaan maalin kuivumista.
Ympäristöä ja hyvää sisäilmaa kunnioittaen
Ympäristöystävällisyys ja hyvä sisäilma ovat nykyään erittäin merkittäviä asioita ja myös ammattilainen saa näistä lisäarvoa. Maalari voi päästää asukkaat remontoituihin tiloihin saman tien, ilman hajuhaittoja tai pelkoa allergisista oireista. Tämä tekee maalista nappivalinnan myös tuoksuyliherkille.
Maalissa on hyvin mieto haju, enkä itse hajua edes huomannut, mutta toinen, tarkkanenäisempi henkilö sen sentään nipin napin haistoi. Haju on muutenkin turha termi tässä yhteydessä, maali kun ei haise. Hento tuoksun häivähdys on ehkä kuvaavin termi.
Auro-maali on hyvän sisäilman kannalta huoleton valinta, ja valikoimista löytyy myös huoneilmaa puhdistava maali, Auro 328. Yleensähän tuumitaan, että mitä kovempi pössähdys, sitä kovempi aine, mutta Auron kanssa homma on ihan toisin.
Kokeilulevyn esivalmistelut
Testiä varten otimme aivan tavallisen koivuvanerilevyn ja pyyhimme siitä pölyt, mitään muuta sille ei tehty. Testistä halusimme tehdä poikkeuksellisen vaativan, joten toiselle puolelle vanerilevyä maalattiin neljä pintaa todella peittävillä taiteilijaväreillä. Ne eivät ole mitään maalia, vaan geelimäistä tuhtia jankkia, joka takuulla peittää kaiken alleen eikä näin kovia maalipintoja normaalisti asunnoista edes löydy.
Ylhäällä on keskiharmaa sekoitussävy, puolet mustaa ja puolet valkoista. Ihmissilmä aistii värin tummanharmaana, vaikka se on sävyasteikon puolivälissä. Toiseksi ylin on umpipeittävä musta. Kolmas suorakaide on keskisävyinen taivaansininen, kuvassa se näyttää varsin kirkkaalta, mutta sävy on oikeasti aika neutraali.
Alimmainen pinta on maalattu kahdessa osassa. Pohjalla on ensin sama umpimusta kuin toiseksi ylin kenttä. Sen annettiin kuivua ja sitten koitettiin peittää se taiteilijavärin valkoisella. Ajatuksena oli, että kyllähän moinen tökötti tämän heittämällä peittää. Niin kuin huomaamme, eipäs peittänytkään, joten tämä lupasi kiinnostavan testikohteen Aurolle. Olisi melkoinen yllätys, jos maali peittäisi tuhtia taiteilijaväriä paremmin. Kaikki väripinnat saivat kuivua yön yli. Levyn toinen puoli jäi sellaiseksi kuin se oli.
Maalaustyön esivalmistelut
Kun maalaamaan ryhdytään, on hyvä kikka antaa suljetun purkin olla ylösalaisin jonkin aikaa, vaikka puolisen tuntia. Näin maalin pohjalle painuneet raskaammat ainesosat nousevat kohti pintaa. Jos purkki on jo avattu, kannattaa tietysti ennen tätä toimenpidettä katsoa, että kansi on kunnolla kiinni.
Purkin avaamisen jälkeen on tärkeää vielä sekoittaa maali huolellisesti. Muutama minuutti on hyvä, tässä ei kannata säästää paria minuuttia väärässä paikassa. Puhdas puu- tai muovitikku sopii tarkoitukseen hyvin ja tarvittaessa Suomen Luonnonmaalit tarjoaa kaupassaan sekä lyhyemmän että pidemmän puisen sekoitustikun. Muina valmisteluina lattia on suojattava, samoin kuin muukin lähiympäristö. Sitten vain sudit suihkimaan!
Maalaus
Maalaaminen voidaan aloittaa heti, normaalissa tilanteessa maali on purkissa sellaisenaan käyttövalmista, eikä sitä tarvitse ohentaa. Aloitin vanerilevyn tyhjältä puolelta. Levy oli valittu siten, että siinä oli oksia, joiden tarkoitus oli tuoda lisähaastetta maalille. Tämä kääntöpuoli on siis vanerilevyn ns. sekundapuoli.
Aurolla ja kunnon pensselillä on helppo maalata. Maali pysyy pensselissä hyvin, se ei tipu, valu eikä roisku ja työ sujuu joutuisasti. Sivelyn vauhti on maalikohtaista ja tempon etsiminen kuuluu kaikkeen maalaukseen. Liian nopea veto synnyttää ilmakuplia, liian hidas paakkuja. Auro ei mielestäni poikkea muista maaleista näiltä osin. Näin pienessä hommassa osa urakasta kuluu tempon hakuun ja se näkyy vähän lopputuloksessa; juuri kun on oppinut rytmin, työ onkin jo valmis.
Mietin maalatessani, voiko yksi kerros riittää peittämään myös tummat oksankohdat, mutta alle ne tuntuivat jäävän. Todellinen tilanne paljastuisi vasta kuivumisen jälkeen. Maalasin ilman mitään ihmeotteita tai kikkailua. Jälki oli helppo saada tasaiseksi. Muutamalla vedolla pinnasta tuli mieleinen ja jatkoin levyä alaspäin. Maalaaminen on yllättävän hauskaa! Näin pienessä palassa ei voi mitata tai kommentoida työaikaa. Sitten vaan kuivattelemaan.
Pintakuiva erittäin nopeasti
Auron luvataan kuivuvan jo neljässä tunnissa, mutta se pintakuivui oikeasti melkein heti. Jo 10 minuutin kuluttua pintaa voi varovasti koskettaa, eikä käteen tartu maalia. Edustajan mukaan joskus on ollut tilanteita, jolloin on ollut pakko jatkaa työtä samantien eikä ongelmia ole ilmennyt. Myös huoneen sisustus voidaan palauttaa nopeasti ja suojat poistaa käytännöllisesti katsoen melkein heti.
Maltoin odottaa puoliväliin virallista kuivumisaikaa eli kahden tunnin kuluttua maalasin levyn toisen puolen uudelleen. Vasen puoli levystä jäi siis kertavedolla maalatuksi ja oikea puoli on maalattu kahteen kertaan. Vastaava menettely toistettiin levyn kääntöpuolella, jossa on testiväripinnat.
Taiteilijaväreillä peitettyä mustaa pintaa ei maalattu, vaan se jätettiin verrokiksi. Näin voidaan todeta, kumpi peittää paremmin, taiteilijaväri vai Auro-maali. Koska väripinnat ovat vaativia, odotin ohjeen mukaisen neljä tuntia maalin kuivumista. Sitten oikea puoli levystä sai tuplakerroksensa.
TULOKSET: Blancovaneri
Vuosikymmenten kuluessa olen maalannut vaikka mitä. Ennen työn aloittamista minulla ei ollut mitään ennakkokäsitystä lopputuloksesta. On pakko myöntää, että tulokset olivat yllättävän hyviä. Maali peittää vanerin kaltaisen neutraalin pinnan yhdellä maalauskerralla, vain muutamalla sivelyllä. Oksat erottaa lähinnä painaumista, muuten ne ovat peitossa. Ne olisi pitänyt tietenkin tositilanteessa paklata ja hioa.
Rautakauppias suosittelee tavallisen perusmaalin kanssa pohjamaalia ”varmuuden vuoksi” tai ainakin epätasaisille pinnoille. Paitsi kaupallisin perustein, kauppias tietenkin ajattelee myös asiakkaan etua. Myyjä ei voi tietää olosuhteita ja hän vetää varman päälle eli myy pohjamaalin. Auron kanssa pohjamaalausta ei selvästikään tarvita tällaiselle pinnalle, koska peittävyys on niin hyvä.
TULOKSET: Testiväripintoja sisältävä vaneri
Pintoja sisältävä koepala on se mielenkiintoisin juttu. Itse asiassa olin ennalta sitä mieltä, ettei Aurolla ole mitään mahdollisuuksia yhdellä maalikerroksella. Yllätys oli melkoinen, kun Auro-maali tosiaankin peitti paksua taiteilijatököttiä näin hyvin, paljon paremmin kuin odotin. Verrokkina on taiteilijavalkoisella peitetty musta neliö vanerin alareunassa, ja kuten näkyy, sen peittotulos on harmaa, ei valkoinen.
Kertavedolla päästäisin täysin puhtain paperein läpi harmaan ja sinisen pinnan. Mustakin on yllättävän hyvä, mutta aivan puhtaan valkoinen sävy ei siltä kohtaa ole. Pikimustan taiteilijavärin täydelliseen peittämiseen tarvitaan kaksi kerrosta etenkin, jos teet urakan jollekin toiselle. Jos väriä olisi hiukan sävytetty johonkin suuntaan, yksi kerros luultavasti riittäisi. Toisaalta kysymys kuuluukin, kuinka usein raskaan mustan pinnan päälle edes maalataan?
Kahteen kertaan maalatuissa puolissa kaikki pinnat peittyivät erittäin hyvin. Kolmatta maalikerrosta ei mielestäni tarvita, joten se aika ja maali säästetään.
TULOKSET: Yhteenveto
Olin oikeasti yllättynyt ja vähän hämmästynytkin tuloksista. Seuraavan oman remonttini maali on nyt tiedossa. Mielenkiintoista asiassa on vielä se, että Auro-maali on luonnontuote. Jos se on parempi kuin tavanomainen kemianteollisuuden tuote, miksi kaikki maalit eivät ole luonnonmukaisia? Enpä tiedä, mutta voin toki arvailla.
Suurin syy lienee hintalappu. Valtavissa valmistuserissä hintaa on helppo kuristaa alaspäin. Todennäköisesti tavallisten maalien kemikaalit ovat sellaisenaankin luonnollisen maalin ainesosia edullisempia. Joitain kemikaaleja tavallinen maalitehdas ei välttämättä edes valmista itse, vaan ostaa ne muualta. Jättiyrityksillä on usein muitakin kemianteollisuuden tuotteita ja siten pientä paremmat mahdollisuudet lainata niitä muilta osastoilta.
Sitten tulevat tietysti suuret markkinointiresurssit ja mahdollisuus toimittaa suuria eriä suurille myyntikanaville. Suuret myyjät yleensä suosivat suuria toimittajia. Hallinnointikulut ovat samat, tilattiinpa sitten lava tai koko rekallinen tavaraa. Pienen toimijan on myös vaikeampi ylittää julkisuuskynnystä, mainonta maksaa. Moni ei luultavasti edes tiedä, että tällainen tuote on ylipäätään saatavilla.
Vielä lopuksi
Auro luonnonmaali läpäisi testimme kirkkaasti, siitä on oikeasti vaikeaa löytää mitään moitittavaa.
Muutama seikka korostuu:
– Pohjamaalia ei tarvita. On vaikea kuvitella kohdetta, jossa tarvittaisiin erillinen pohjamaali. Varman päälle voi halutessaan toki silti vetää ja ohentamalla Auro itsekin toimii pohjamaalina.
– Hyvä peittävyys, kaksi kerrosta riittää hyvinkin vaativaan tilanteeseen, yleensä riittää jo yksi kerros.
– Maali vaikuttaa hyvin vertailukelpoiselta riittoisuutensa osalta, mutta tämän toteamiseksi tarvittaisiin pinta-alaltaan suurempi työ, testivanereihin ei kuitenkaan paljon maalia mennyt.
– Erittäin kirkas valkoisen sävy, todella hyvä ja puhdas.
– Helppo käyttää, mitään erikoistaitoja tai kikkoja ei tarvita, vain kunnon pensseli. Kun oikea sivelyn rytmi löytyy, työ on sujuvaa. Jos vauhtia tarvitaan lisää, tela on oikea ratkaisu.
– Välineet voi pestä vedellä, mieluiten heti, sillä maali kuivuu nopeasti.
– Lopputulos on hyvä jopa näinkin pienessä kokeessa, ja nyt meillä on hauska valkoinen vanerilevy.
– Mieto haju, remontoituun tilaan voi muuttaa heti eikä mitään varoaikaa tarvita. Haitallisia päästöjä ei tule ja jopa kemikaaliyliherkät saattavat selvitä Auro-maalilla maalatussa tilassa täysin oireitta.
– Soikeassa purkissa on leveyssuunnassa enemmän tilaa pensselille ja purkki pysyy tikkailla tukevammin. Pikku juttu, mutta parantaa käyttömukavuutta.
Ympäristönsuojelua maalaamalla
Auro-luonnonmaalit tarjoavat jokaiselle mahdollisuuden aloittaa konkreettinen ympäristönsuojelu myös remontoidessa.
Luonnollisten raaka-aineiden vähäiset jätteet ovat myös helposti kompostoitavissa, koska raaka-aineet ovat 99,9 prosenttisesti luonnonmukaisia ja biohajoavia.
Myös maalipurkki on kierrätettävissä joko normaalissa muovin kierrätyksessä tai laittamalla purkki energiajakeeseen. Purkin voi myös pestä ja käyttää hyödyksi vaikka pikkunippelien säilytyspurkkina.
Suosittelemme
Uutisklubi voi varauksetta suositella Auro-luonnonmaalia kodin remontoijille. Kaikki mitä myyjä lupaa, pitää paikkansa. Täällä esitellään mielellään uusia ja innovatiivisia laatutuotteita, joista on käyttäjälle selvää hyötyä. Auro-maali on hyvä esimerkki sellaisesta.
Luonnonmukaisten Auro-maalien ja muiden puun pintakäsittelytuotteiden hankinnat voit tehdä liikkeessä tai verkkokaupassa:
https://suomenluonnonmaalit.fi/tuotteet/
Yrityksen yhteystiedot:
Suomen Luonnonmaalit Oy
Upokaskuja 6-8
01450 Vantaa (Tuusula)
Aukioloajat:
Ma 9-18
Ti-Pe 9-17
La 10-14
Puhelin myymälään: 09-851 2101
Ilkka Tamminen: 050 320 4419
Lauri Koski: 045 618 11 73
Sähköpostiosoitteet:
info@suomenluonnonmaalit.fi
ilkka@suomenluonnonmaalit.fi
lauri@suomenluonnonmaalit.fi
Kotisivut:
www.suomenluonnonmaalit.fi