Siis mitä!? Taasko passi on mennyt vanhaksi, vaikka vasta sen uusin? Mutta kas, eihän passilla enää olekaan voimassaoloaikaa kuin 5 vuotta taannoisen 10 vuoden sijasta. Niinpä piti katsoa, paljonko kyseinen vihkonen nykyään maksaa ja siitäpä tulikin kiintoisa katsaus kahden eri Euroopan maan passien hintoihin ja voimassaoloaikoihin.

Mitä katsauksesta sitten opin? Yllätyksenä tämän ei tietenkään pitäisi tulla, mutta jälleen sain huomata, että Suomi ei olisi Suomi, ellei muutenkin korkean veroasteen lisäksi kansalaisia rahastettaisi milloin megasuurilla autoiluun liittyvillä veroilla, maksuilla ja sakoilla, milloin tuulesta (!) temmatuilla ”ympäristöveroilla” ja milloin reippailla viranomaismaksuilla. Tässä tapauksessa rahastuksen kohteena on niinkin proosallinen asiakirja kuin passi.

Passin pitäisi olla jokaisen kansalaisen halpa ja pitkäkestoinen matkustusasiakirja, mutta onko se sitä? Laitetaanpa vertailuun kahden EU-maan viralliset passit, Suomen ja Espanjan, ja katsotaan mitä selviää.

Passin hinnat Suomi vs. Espanja

Suomen passi maksaa 53 euroa ja sillä saa vain 5 vuoden käyttöajan tai jopa vieläkin vähemmän, kuten myöhemmin selviää. Vuosikustannukseksi muodostuu tällöin 10,60 / vuosi.

Espanjan passi maksaa viimeisimmän korotuksen jälkeen 30 euroa ja käyttöaikaa sillä on 10 vuotta.
Näin passille tulee hintaa vain 3 euroa / vuosi.

Ei kai yhteisellä EU-alueellamme pitäisi näin suuria eroja olla? Mikä sen selittää?

Suomen EU-passi

Eu-passi on EU-passi

Sekä Suomen että Espanjan tapauksessa on kyse EU-kansalaisen passista, ei enemmästä eikä vähemmästä.

Kummassakin tapauksessa proopuska on samanlainen viranomaisen myöntämä asiakirja, jolla matkustus onnistuu yli rajojen.

Molemmissa tapauksissa on kysymys biometrisestä passista ja rakenteellisesti ajatellen kummassakin on mikrosiru tietojen helppoa luettavuutta varten.

Kumpikin passi on niin vahva ja luotettavana pidetty, että sillä pääsee matkustamaan joko kokonaan ilman viisumia tai rajalla täytettävällä viisumilla lukemattomiin maihin, peräti 186-187 maahan. Molemmat ovat tässä suhteessa aivan maailman huippua. Niinpä vertailussamme molemmat passit ovat täysin saman arvoisia.

Mikä Suomen passia sitten vaivaa?

Vanha mutta kunnossa

Passin rakenne

Aloitetaanpa rakenteesta. Onko passimme kenties niin huonosti tehty, ettei se kestä yhtä kauan käytössä kuin Espanjan passi? Hajoaako omamme viidessä vuodessa aivan tuusan päreiksi mutta espanjalainen kestää 10 vuotta? Jos passi muistuttaa irtolehtipainosta, sillä ei voi matkustaa mihinkään.

Alussa Suomen EU-passi todellakin oli herkkä hajoamaan ja siitä oli uutisissakin, mutta asia korjattiin varsin nopeasti. Ainakin sekä oma passini että puolisoni passi on kestänyt käytössä moitteettomasti.

Siispä jos kyseessä ei ole passin rakenne, mikä on seuraava vaihtoehto?

 

Täältä maailmalle

Kansallisuusko?

Olemmeko me huippukoulutetut ja sivistyneet suomalaiset kenties niin epäilyttäviä ihmisiä verrattuna vastaaviin espanjalaisiin, ettei oman maan kansalaisille voida myöntää passia kuin viideksi vuodeksi? Kyllähän meillä poliisi on aivan äskettäin hankkinut käyttöönsä järeitä panssariajoneuvoja, joilla loputtoman rauhallisia, kaiken sietäviä kansalaisiamme voidaan paimentaa, mutta sen hankinnan perustelut eivät tainneet aueta kovinkaan monelle.

Passin tapauksessa on kuitenkin kyse vain rajamuodollisuuksista, siis maasta poistumisesta ja toisinaan jopa palaamisesta, joten poliisiakaan ei välttämättä tarvitse vaivata meidän pelottavilla kansalaisillamme kuin sen hetken, kun vilautamme passia rajalla mennen tullen tai poistuessamme kokonaan maasta.

Pelkästään vuonna 2018 eri ikäisiä suomalaisia muutti maasta pois yli 19.000, eikä tahti tunnu olevan hiljenemään päin. Tästä määrästä iso osa on nuoria, fiksuja, verovaroin koulutettuja kansalaisiamme ja heistä tuhannet ovat valinneet maastapoistumisen ilman pienintäkään aietta palata koskaan takaisin.

Maasta poistuvien määrää ei enää jatkossa tulla viranomaisten toimesta julkaisemaan, joten tämä tieto jää näillä näkymin viimeiseksi viralliseksi tiedoksi tästä asiasta.

Kun kansallisuudellakaan passin hintaa ei voida perustella, niin pannaanpa vielä viimeinen vaihtoehto kehiin.

Eihän meitä rahasteta, eihän?

Sitten on tietenkin se kolmas mahdollisuus eli veronkaltaisten maksujen kerääminen kaikilla mahdollisilla tavoilla valtion alati niin tyhjänä ammottavaan rahakirstuun – tai pikemminkin mustaan aukkoon.

Jos haluat matkustaa tai vaikka joutuisit matkustamaan työsi puolesta, valtio haluaa päästä osille. Täytyyhän siitäkin voida rahaa kerätä ja mitä enemmän, sitä parempi – valtiolle.

Kun jokaisen työtä tekevän kansalaisen vuoden henkilökohtaiset verot on maksettu, ollaan jo pitkälti kesässä. Maksat siis n. puolet tuloistasi erilaisina veroina joko palkastasi tai erilaisten hankintojen alveina. Koska se ei mitenkään riitä valtion mitä moninaisimpiin kuluihin, lisätuloja pitää kansalaisilta kerätä. Puoli miljoonaa passia kertaa 53 euroa tuottaa vuodessa 26.500.000 euroa. Toki passin valmistus maksaa jotain sekin.

Sitä kalliimpaa mitä isompi perhe

Asiassa on vielä sekin puoli, että yksinmatkustava aikuinen maksaa vain omasta puolestaan, mutta entäpä jos mukana ovat myös puoliso ja lapset? Nykyään alaikäisiä lapsia ei saa enää merkitä vanhempien passiin, joten siitä tuli perheen kanssa reissaavalle lisää kustannuksia. Olipa kyseessä vaikka tuttia imevä sylivauva, hänellekin on oltava oma passinsa.

5 vuoden passi maksaa yhdelle ihmiselle 53 euroa, mutta jos kyseessä on vaikkapa 4-henkinen perhe, summa on jo muhkeat 212 euroa! Ja tämä vain siitä ilosta, että pääsee välillä maasta pois.

Espanjassa summa viittä vuotta kohden on vain kohtuulliset 60 euroa 4-henkiseltä perheeltä, koska passi on tuplasti kauemmin voimassa.

Kymmenelle vuodelle laskettuna suomalainen 4-henkinen perhe maksaa siis passeistaan 424 euroa, kun espanjalainen pääsee 120 eurolla. On siinä samalla tuotteella melkoinen hintaero.

Eikä tässä vielä kaikki, kuten sanonta kuuluu.

Puolen vuoden sääntö

Monissa EU:n ulkopuolisissa maissa passin pitää olla voimassa vielä 6 kk matkan päättymisen jälkeen.

Tämä kertautuu Suomen passien hinnassa kahteen kertaan, koska voimassaoloaika on vain puolet Espanjan passiin verrattuna.

Jos matkailet vaikkapa Turkissa tai Thaimaassa, passin käyttöaika on 4,5 vuotta per passi ja kahden peräkkäisen passin näin ollen vain 9 vuotta. Espanjan passia voi käyttää 9,5 vuotta putkeen näissäkin kohteissa.

Passikuvat

Koska passia ei saa ilman passikuvaa, kuvien hintakin pitää laskea osaksi passin hankkimisen hintaa. Jos olet espanjalainen, maksat passikuvasi vain kerran 10 vuodessa, kun suomalainen maksaa senkin lystin kahteen kertaan. Jos kyseessä on perhe, hinta kerrotaan suoraan perheen koolla.

Jos haluat kuvasta edes jotakuinkin tunnistettavan näköisen, passikuvan hinta huitelee meillä n. 20 eurossa. Tämä sitten kerrotaan perheen koolla ja se kerrotaan edelleen kahdella, että päästään 10 vuoden passin voimassaoloaikaan. Kustannus 4-henkisellä perheellä on 160 euron paikkeilla tai hintojen noustessa enemmän.

Kyse on vain vuosiluvusta

10 vuoden passin ei pitäisi olla vaikea yhtälö Suomessa sen enempää kustannuksellisesti kuin teknisestikään. Vuosiluvun 2029 kirjoittaminen ei maksa yhtään sen enempää kuin numeron 2024 kirjoittaminen. On vieläpä paljon helpompi lisätä lukuun 10 kuin 5, olipa kuinka kehno matikan taitaja tahansa, ja sitä paitsi, koneelle se ohjelmoidaan vain kerran.

Sitten se ultimaattinen kysymys:

Suhtautuuko suomalainen viranomainen suomalaiseen lähtökohtaisesti a) joko epäilyttävänä tai b) oman palkkapussinsa jatkeena? Kalliilla hinnalla pitää saada edes pidempään voimassa oleva passi, jos hintaa ei haluta budjettisyistä laskea.

Yhtenäinen EU  –  tai sitten ei

Koko Eurooppa oli innoissaan, kun vihdoin, vuosikausia jatkuneen väännön jälkeen saatiin matkapuhelinten ja datan EU-käytön hinnoittelulle rajat, jotta kohtuuttomia roaming-maksuja ei enää voida periä. Olitpa sitten minkä EU-maan kansalainen tahansa, et joudu toisen EU-maan jättiläismäisten yllätyslaskujen uhriksi.

Tässä oli kuitenkin monissa maissa kyseessä yksityisten yritysten hinnoittelun yhtenäistäminen, vaikka valtiollisia toimijoitakin on puhelinoperaattoreissa mukana.

Miksi samaa ei voida tehdä myös viranomaismaksuille? Eikö ole tasapuolista, että maksu on sama kaikissa maissa ja että passin voimassaoloaika yhtenäistetään 10 vuoteen tai vaikka vielä pidemmäksi ajaksi?

Passi on sivistysmaissa kansalaisoikeus ja itsestäänselvyys, ei ylellisyysesine.

Teksti ja kuvat: © Jaana Leppänen