Vihreistä vihrein -projektiseurannan päätösosassa tutustumme sisäpihan rakentamisen eri vaiheisiin pohjustuksineen, kiveyksineen ja istutuksineen sekä lasten leikkipaikan rakentamiseen. Esittelyssä ovat myös autohallin erikoisuudet sammalseinämä ja hallin valopihan kautta pihakannelle näkyvät havupuut sekä sammalkattoinen pyörävarasto. Lisäksi katsastamme julkisivuja kiertävät metallivaijeriverkot, joita pitkin maasta ja parvekelaatikoista lähtevät köynnöskasvit tulevat kiipeämään ja verhoilemaan talon Jätkäsaaren vihreimmäksi. Tutustumme myös eri alueiden kasvillisuuden jatkohoitoon. Esittelemme lopuksi Vihreistä vihrein -projektin erittäin kokeneen kapteenin, projektipäällikkö Filippa Hellströmin Koiviston Vihertyö Oy:stä.
Vihreistä vihrein -projektin kaiken viherrakentamisen ja siihen liittyvät pohjustustyöt hoitaa Työyhteenliittymä Vihreistä vihrein, yhteistyössä Koiviston Vihertyö Oy ja Vihermali Oy. Suunnittelusta vastaavat Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli Oy ja LOCI maisema-arkkitehdit Oy. Rakennuttaja on TA-Yhtymä Oy.
Pihakansi
Rakennustyöt
Sisäpihan rakennustöiden tultua valmiiksi työtä jatkaa pohjustusten, päällysteiden ja viherrakentamisen merkeissä Työyhteenliittymä Koiviston Vihertyö Oy ja Vihermali Oy.
Pihan pohjustaminen
Teräsbetonipohjan ja eristeiden päälle ensimmäiseksi kerrokseksi levitetään kauhakuormaajalla leca- eli kevytsorabetonia.
Lecabetonia käytetään tässä kohteessa erityisesti siksi, että se on normaalia kevyempää materiaalia pihakansirakentamiseen, jos tai kun painorajat tulevat vastaan. Lecabetonin etuina ovat myös sen lämmöneristävyys sekä kosteuden ja mekaanisen rasituksen kestävyys. Lecabetoni on parempi ratkaisu tämän kohteen kiveysten alle kuin esimerkiksi vaahtolasi, jota usein käytetään samaan tarkoitukseen. Myöhemmin pihalle rakennetaan toinen alue, jossa vaahtolasi puolestaan toimii erinomaisesti.
Koko työmaan lecabetoni toimitettiin kohteeseen suoraan Ruduksen Jätkäsaaren betonitehtaalta n. 100 metrin päästä, joten toimitusten ympäristövaikutukset jäivät työkohteen hengen mukaisesti pieniksi.
Kiveysten pohjustus
Lecbetonin päälle ajetaan asennushiekkaa kiveyksiä pohjustavaksi kerrokseksi.
Asennushiekkaa levitetään kiveysten alle n. 2 cm:n paksuudelta, jotta alustasta saadaan asianmukaisen tukeva.
Asennushiekka tasoitetaan tarkoin ja tiivistetään huolella ja tämän jälkeen siirrytään asentamaan itse kiveyksiä.
Ilmaa puhdistavat Airi-betonikivet
Kuten moni muukin asia tässä vihreässä projektissa, myös pihakiveys on poikkeuksellinen. Ruduksen toimittamat Airi-betonikivet on kehitetty varta vasten puhdistamaan ilmaa.
Betonimassassa käytettävien lisäaineiden reaktio auringonvalon ja hapen kanssa toimii siten, että ne vähentävät ilmasta fossiilisten polttoaineiden käytöstä syntyviä haitallisia typpioksideja.
Reaktion tuloksena syntyy terveydelle vaarattomia typpiyhdisteitä, jotka huuhtoutuvat sadevesien mukana pois kivien pinnoilta.
Kulkuväylän reunakivien asennus
Betoniset reunakivet ovat Ruduksen vaaleaa betonia. Ne on aseteltu paikoilleen piirustusten mukaan linjaukset mittaamalla siinä vaiheessa kun piha oli vielä avoin.
Linjaamisen ja asettelun jälkeen reunakivet on kiinnitetty tukevasti paikoilleen maakostealla betonilla.
Reunakivien kokonaiskorkeus on 40 cm, josta 30 cm on asennussyvyyttä ja 10 cm jää näkyville kivilaattojen yläpuolelle. Osa asennussyvyydestä kanttaa kulkuväylien laatoitusta, jotta betonilaatat pysyvät tukevasti paikoillaan.
Kulkuväylät laatoitetaan
Reunakivien kanssa lähes samansävyiset Airi-betonikivilaatat asetellaan pohjustuksen päälle aluksi kokonaisina haluttuun muodostelmaan.
Kun perusmuoto on valmis, sirkkelillä muotoillaan loput betonilaatat sopivaan kokoon ja muotoon ja niillä täytetään jäljelle jääneet kolot.
Kun reunakivet tukevat tiivistä asennusta, laattakivet pysyvät paikoillaan sekä kesällä että talvella.
Kulkuväylät valmiina
Reunakivet ja kivilaatat muodostavat yhdessä pihakannen päästruktuurin siten, että viheralueet, istutukset ja leikkialue on rajattu omiksi alueikseen ja kulkuväylät omikseen.
Näin kulkuväylät voidaan erottaa ja pitää talvisin kunnossa tarvittaessa myös työkoneiden avustuksella ja pihan muut alueet, esim. viheralueet ja leikkialue voidaan rauhoittaa omiin oloihinsa.
Pihan monipuolisten viherkasvien katselua ja rauhallista istuskelua varten pihalle on laitettu Extery-valmistajan penkkejä mallia Club2, joiden istuimet ovat puuta ja kehikko metallia.
Sisäpihan monimuotoiset ja kotoperäiset istutukset
Kasvillisuus saapuu työmaalle
Sisäpihan matala kasvillisuus saapuu paikalle lavoilla ja korkeammat kasvit, pensaat ja puut tulevat häkkien tukemana.
Kasvien ja niiden juuripaakkujen suojaaminen kuljetuksen aikana puutarhalta työmaalle on tärkeä toimenpide, jotta kasvit olisivat sekä istutettaessa että juurtumista ajatellen parhaassa mahdollisessa kunnossa heti alun perin.
Sisäpiha, kuten koko vihertyömaa, on pelkästään kotimaisten kasvilajien näyttämönä
Sisäpihalle on tehty eri kohtiin piha-aluetta runsaasti erilaisia istutuksia. Osittain pihaa koristaa vastaavan tyyppinen biodiversiteettialue kuin ylimmällä katollakin, osa istutuksista on puita ja pensaita sekä erilaisia matalakasvuisia lajikkeita. Lisäksi ympäri sisäpihan reunoja on istutettu erilaisia köynnöksiä.
Kasvit on ryhmitelty omiksi pikku saarekkeikseen ja ryhmikseen. Puita on sopivasti siellä täällä ja ne on tuettu ja suojattu kasvuunlähdön alkutaipaleen ajaksi.
Kantava ajatus kasvilajien valinnassa on ollut, että istutukset kaikkialla rakennuksen eri osissa ovat kotoperäisiä lajikkeita, joiden toivotaan kestävän paremmin Suomessa vallitsevia, hyvinkin vaihtelevia olosuhteita. Tieteellinen tutkimusseuranta eri lajikkeiden soveltuvuudesta tämän tyyppiseen kohteeseen jatkuu peräti 10 vuotta.
Sisäpihan biodiversiteettialue
Pihakannen biodiversiteettialueen pohjustus on tehty hiukan eri tavalla kuin kattopuutarhassa.
Alustan muotoilu on tehty tähän kohteeseen hyvin sopivalla vaahtolasilla. Vaahtolasilla on luotu erilaisia kaarevia ja kumpuilevia pintoja sileän betonikannen päälle.
Tämän päälle on laitettu salaojakennosto ja sen päälle lecasoraa, jotka molemmat auttavat liian veden johtamisessa pois kasvien juuria kuormittamasta.
Alustan loppusilaus on tehty tuomalla kohteeseen kuormittain juuri tämän alueen tarpeisiin sopivaa multaa.
Sisäpihan biodiversiteettialueen istutukset
Bd-alueelle istutettuja kasveja ovat mm. kaikille tuttu päivänkakkara, siankärsämö, kissankäpälä, kurjenkello, kissankello, ketoneilikka, keto-orvokki, ahomansikka, mäkitervakko sekä apiloista jänö-, kelta- ja valkoapilat.
Muita kasveja edustavat mm. kampasaniainen, kivikkoalvejuuri, metsäimarre ja tuoksukurjenpolvi.
Bd-alueen puut ovat harmaaleppää, raitaa sekä erilaisia pihlajoita.
Kasvien sekaan on tuotu myös reilun kokoinen puunrunko ja muhkea kivi hyönteisiä houkuttelemaan, kuten katon vastaavalle alueellekin.
Kulkuväylien ympärillä ja sisäpihan seinustoilla olevat istutusalueet
Kulkukäytävien väleihin ja sisäpihan reunustoille jääville alueille on istutettu runsaasti erilaisia kasveja, matalista keskikorkeisiin ja korkeisiin. Seinänvierustoilla on köynnösverkkoja, joita pitkin lähtee kasvamaan mm. villiviiniä, humalaa, köynnöshortensiaa, piippuköynnöstä ja humalaa.
Leikkipaikka
Koko leikkialue on ympäröity betonisilla reunakivillä, jotta lasten leikkeihin tarkoitetut alusta- ja täytemateriaalit pysyvät paikoillaan. Samalla leikkialue on osa pihan muotoilua.
Hiekkalaatikko
Hiekkalaatikko on reunustettu aivan pienillekin sopivalla turvallisella kaksikerroksisella hirsikehikolla.
Hiekkalaatikon pohja on suojattu suodatinkankaalla, jotta laadukkaaseen leikkihiekkaan ei sekoitu muita maa-aineksia.
Leikkihiekka on Ruduksen 0-4 mm raekoon seulottua hiekkaa, joka on erinomaista hiekkakakkumateriaalia.
Kiipeilyteline
Kiipeilyteline on hauskannäköinen. Se on rakennettu tukevista, luonnostaan mutkittelevista hirsistä.
Kiipelyä varten kehykseen on pingotettu köysistä punottu hämähäkinverkko.
Kiipeilytelineen pitää olla turvallinen ja tukeva lasten leikkiä. Kulmatolpat on tuettu kehikoiden avustamana karkeilla maa-aineksilla, jotka on juntattu tiiviisti ja vakaasti paikoilleen.
Leikkialue valmiina
Leikkialueen yhtenä vetonaulana on keskelle jäävä puinen, jousitettu delfiini, jolla saa mukavan keinuvaa kyytiä. Delfiini, hiekkalaatikko ja kiipeilyteline ovat mahdollisimman luonnonmukaisia Kompanin Robinia-kalusteita ja ne on tehty eurooppalaisesta akaasiapuusta.
Hiekkalaatikon erikoishiekan lisäksi myös muun leikkialueen täyte on tarkoitukseensa valittua, joustavaa ja pikkukeikahduksia vaimentavaa HIC-testattua puuhaketta. Hake on luonnontuote, joka soveltuu hyvin turva-alustaksi.
Pyörävarasto
Maksaruohokattoinen pyörävarasto
Leikkialueen vieressä on pyörävarasto, jonka katto on vihreän teeman mukaisesti päällystetty maksaruoholla. Maksaruoho on katolla hyvin eristetyssä ja Icopal-salaojamatolla pohjustetussa kaukalossa. Multana on Sedum-kattomultaa, joka sisältää hitaasti liukenevaa mineraalilannoitetta.
Myös veden poisto on järjestetty niin, ettei vesi jää kovillakaan sateilla seisomaan katolle. Tätä varmistamassa on katon kiertävä sepelireunus, joka päästää veden sujuvasti lävitseen poistoputkiin.
Pyörävaraston sisälle tehty lattialaatoitus on Ruduksen harmaata betonilaattaa ja sen on pohjustanut ja rakentanut Koiviston Vihertyö osana urakkaa. Myös metalliset pyörätuet ovat heidän asentamiaan.
Autohalli
Autohallin valopiha
Talojen muodostaman loivan U-kirjaimen keskelle jäävän pihakannen alle sijoittuvaan maanalaiseen autohalliin on rakennettu suuri maavarainen, betoninen istutuslaatikko.
Laatikko on 1,3 metrin syvyinen ja siinä on havupuille sopiva kasvualusta.
Alustaan upotetaan myös joitakin spottivaloja.
Kasvupaikkana tila on pulmallinen mm. vähäisen valon vuoksi ja on sitä etenkin talvella, jolloin paikka on käytännössä läpi vuorokauden hyvin hämärä. Paikka on myös vetoinen, joten aika näyttää, mitkä kasvit täällä kestävät.
Havupuita autohalliin
Jotta puiden kasvuunlähtö olisi tässä ympäristössä ylipäätään mahdollista, ne on esikasvatettu jo ennen paikalle tuontia usean metrin korkuisiksi, jotta kasvi saa latvustonsa kautta mahdollisimman paljon valoa varjoisalla sisäpihalla.
Näiden havupuiden olisi tarkoitus nousta vuosien kuluessa valopihan kautta osaksi autohallin katolla olevaa sisäpihaa ja tuoda omalta osaltaan lisää vihreyttä myös taloyhtiön alempiin osiin. Mikäli ne eivät menesty, ne korvataan paremmin kohteeseensa sopivilla kasveilla.
Sammalseinämä on taideteos
Autohallin istutuslaatikon taustaseinämä toimii sammaleen kasvatuskennostona. Sammalseinämä on Juhamatti Niemi-Kapeen taideteos, jonka nimi on Vierivä kivi ei sammaloidu.
Seinämän aukoista puhaltavat tuulet vapaasti läpi, joten sammal on lämpimillä ja tuulisilla säillä varsin altis kuivumiselle. Jotta sammaleet kasvavat ja voivat hyvin, niiden tarpeen mukainen kasteleminen on liitetty osaksi huoltosopimusta.
Sammaleen toivotaan ottavan kolot omikseen ja jatkavan kasvua myös tiilien pinnalle kattamaan seinämää laajemmaltakin alueelta. Tarkoitus on tuoda vihreyttä ja esteettisyyttä harmaaseen autohalliin.
Kohteen kunnossapito- ja huoltotyöt
Kesä 2018 on ollut juhannuksen seutua lukuunottamatta poikkeuksellisen kuuma, kuiva ja aurinkoinen erittäin pitkäkestoisesti jokaisella hellejaksolla. Se aiheuttaa päänvaivaa kohteessa, jossa luonto itsessään ei juuri tarjoa apua eli ei ole pohjavettä, ei kookkaita varjostavia puita eikä vanhaa maaperää tukena. Kaikki huoltotoimenpiteet (mm. leikkaus ja lannoitus) on erikseen Helsingin Yliopiston tutkimushankkeen vetäjien kanssa sovittava, jotta kohde säilyisi mahdollisimman luonnollisena ja sellaisena, mihin ihminen puuttuu vain tarpeen vaatiessa.
Kohteessa on yhteensä yli 4.000 kasvia ja niiden lisäksi perenna- ja maksaruohomattoa yhteensä n. 260 neliömetriä. Kohteen kasvit on istutettu edellisenä kesänä ja syksynä ja ympäristö on tyypiltään kokonaan ihmisen luoma ja vieläpä kasvivalikoimaltaan poikkeuksellisen laaja hedelmä- ja marjapuineen, pensaineen, marjaistutuksineen, kukkivine kukkineen sekä köynnöksineen, joten kasvien kuntoa tarkkaillaan tiiviisti.
Kattopuutarhojen hoito
Koiviston Vihertyö hoitaa ja tarvittaessa uusii kasveja sitä mukaa kun nähdään, miten kasvit kestävät kattoalueille sijoitetussa ympäristössään.
Kesän 2018 ehdottomaksi hoidolliseksi hitiksi on osoittautunut kastelu, lisää kastelua ja vielä lisää kastelua.
Näin kuumaa kesää ei ole ollut koko mitatun historian aikana, mistä syystä kastelua on jatkettu tauotta läpi kesän kautta koko suuren työmaan.
Parvekkeiden kastelupisteet
Laajoille kattopuutarha-alueille on sijoitettu useita vesiputkistoryppäitä. Niiden kautta vettä siirretään vihreisiin jättiparvekelaatikoihin, joita on jokaisen parvekkeen yhteydessä.
Kastelu tapahtuu katolla olevien kasteluputkien kautta ja vesi menee suoraan parvekelaatikoissa oleviin Mona-kastelutankkeihin, joita jokaisessa parvekelaatikoissa on kaksi. Vesitankkeja on täytetty läpi kesän.
Parvekelaatikoissa on myös niiden kasveille räätälöity multalaji, joten kaikki mitä on voitu tehdä kasvuunlähdön auttamiseksi, on tehty jo ennen istutusten aloittamista.
Katolla kukkii
Alkukesän oltua erinomaisen lämmin heti toukokuun alusta alkaen kattopuutarhojen kasvit starttasivat kasvuun hyvin nopeasti ja yhtä vauhdikkaasti kuin olisivat aina kasvaneet oudoissa korkeuksissaan.
Muun muassa päivänkakkarat, apilat ja orvokit kasvoivat päivä päivältä runsaampina ja toivat näin kesän myös betonikattojen ylle ja luonnollisestikin talon asukkaiden ihaltavaksi.
Katon biodiversiteettialue
Biodiversiteettialue on käytännössä se kaikkein luonnontilaisin osuus puutarhoja sekä katolla että sisäpihalla. Tarkoitus oli jättää molemmat alueet selviämään kokonaan omin voimin, jotta nähdään, mitkä kotoperäiset kasvit siellä pärjäävät.
Tällainen poikkeuksellinen kesä ei kuitenkaan sallinut täydellistä luonnontilaan jättämistä, vaan kastelu oli ulotettava tänne saakka, etteivät arvokkaat, pääosin esikasvatetut istutukset tuhoudu hurjissa, aina vain jatkuvissa helteissä ja auringonpaahteessa.
Kattoalueiden puut ja pensaat
Keskimmäisellä katolla, saunaterassin alueella on köynnösten ja muiden kasvien ohella sekä pihlajia että pensasmustikoita ja metsämansikoita.
Myös niiden kasvuunlähtö onnistui toivotulla tavalla keväällä, mikä tietysti ilahdutti sekä kasvien istuttajia, että niiden luona saunan jälkeen vilvoitelleita.
Myöhemmin kesällä saattaa saada jopa marjoja popsittavaksi, elleivät linnut ehdi ensin.
Länsisataman vieressä
Yksi eksoottisimpia elämyksiä näissä kattopuutarhoissa on varmasti laivojen läheisyys. Ne ovat niin lähellä, että niitä tuntuisi melkein voivan koskea.
Siinä voi kasteluletkua kiinnittäessään ja kasveja hoitaessaan nähdä laivaa purettavan ja lastattavan, autojen ajavan laivasta pois ja sisään.
Puhumattakaan siitä, että saunojat ja puutarhassa kulkevat näkevät saman näytöksen joka päivä moneen kertaan.
Keittiöpuutarha
Yhteiseen käyttöön tarkoitettu keittiöpuutarha kasvihuoneineen on jo löytänyt käyttäjiä. Tänne voi istuttaa oman mielenkiinnon mukaan vaikkapa mausteyrttejä, vihanneksia tai ihan vaan kukkia.
On mielenkiintoista ajatella, että kerrostalon katolta voi käydä napsimassa erilaisia salaattiaineksia ja ruuassa käytettäviä yrttejä kuin omalta pihalta konsanaan. Tämä toki edellyttää kotipuutarhureilta viitseliäisyyttä ja vaivannäköä, mutta onhan tuloskin sen arvoinen.
Julkisivujen kasvualustat
Julkisivuja tulee myös ympäröimään runsas viherkasvillisuus. Julkisivua kiertävien jalkakäytävien ja niihin kohdistuvan kuormituksen vuoksi alueet talon ympäriltä on viherurakoitsijan toimesta pohjustettu suurikokoisilla kivenmurikoilla ja mullalla, jotka sekä kantavat liikenteestä aiheutuvaa painoa että päästävät veden lävitseen ja pois kasvillisuuden juurilta ja antavat juurille tilaa kasvaa. Tämän perustuksen päälle tulee kaupungin toimesta asvaltointi.
Köynnöksille teräsvaijereita ja -verkkoja
Köynnöksille on rakennettu koko julkisivun kattavat teräsvaijerit ja puurimoitukset sekä teräksiset köynnösverkostot. Vastaavia näkee myös sisäpihan puolella.
Köynnöksillä on tarkoitus saada aikanaan talon ympärille suht kattava suoja sekä aurinkoa, tuulta että melua vastaan.
Köynnöksistä mm. syksyllä kauniisti väriä vaihtava villiviini, kärhöt ja humalat kuuluvat julkisivun verhoilukasveihin.
Köynnöksiä sekä maasta että parvekkeilta
Köynnöksistä osa kasvaa suoraan maan tasalta seinän vierestä.
Osa puolestaan kasvaa kaikista eri kerrosten parvekelaatikoista, millä saadaan nopeutettua julkisivujen viherpinnan muodostumista köynnösten limittyessä ja lomittuessa toistensa sekaan.
Tämä myös vahvistaa köynnöksistön rakennetta, koska tukea tulee eri pisteistä ja eri korkeuksilta. Näin toivotaan saatavan aikaan koviakin merituulia kestävä rakenne.
Julkisivun köynnöksiä ovat mm. piippuköynnös, köynnöshortensia, humala, viiniköynnös ja imukärhivilliviini.
Parvekelaatikoissa kasvatetaan köynnöksistä siperiankärhöä, humalaa, köynnöshortensiaa ja imukärhivilliviiniä sekä matalakasvuisia havupuita kuten siilikuusta, pesäkuusta ja erilaisia katajia.
Lisäksi maavaraisiin kasvipenkkeihin tulee pallohortensiaa ja marjaomenapensaita sekä erilaisia maata pitkin rönsyileviä kasveja kuten ajuruohoa ja maahumalaa.
Julkisivujen kasvien hoito
Julkisivujen ympäristöä kiertää maan alla kauttaaltaan vesitankit, joihin jokaiseen mahtuu 20 litraa vettä.
Näitä vesitankkeja on kullakin seinustalla 25 kpl.
Tankkien täyttöaukot on johdettu kivimurskeen ja kasvien lomitse maan pinnalle ja niiden kautta tankit täytetään letkuilla ympäri koko korttelitalon, jotta kesän kuivuus ei vahingoita vasta kasvuun lähteneitä taimia.
Myös sisäänkäynnin luona vihertää
Jopa korttelipihan sisäänkäynnin luona on paljon viherkasveja ja köynnöksiä. Niiden tehtävä on toivottaa asukkaat ja vieraat tervetulleeksi Helsingin, Suomen ja Pohjoismaiden suurimpaan vihreään kerrostalokortteliin, jollaista ei ole muualla.
Nyt jäämme jännityksellä odottamaan, mitkä kasvit pärjäävät kohteessa parhaiten ja millä alueilla ne sijaitsevat. Kaikkea hyvää erikoiselle kokeilulle!
Projektipäällikkö Filippa Hellström, Koiviston Vihertyö Oy
Vihdoin pääsemme esittelemään myös sen henkilön, joka on väsymättä uurastanut Vihreistä vihrein -projektin johdossa alusta loppuun. Filippa Hellström on rautaisella ammattitaidollaan luotsannut mitä moninaisimpia projekteja jo 27 vuoden ajan, joista viimeiset 3 vuotta Koiviston Vihertyö Oy:ssä, ja valvonut toinen toistaan erikoisempia kohteita. Silti tämä on yksi erikoisimmista työmaista hänen urallaan.
Vastuualueena koko työmaa
Hellströmin vastuulla on ollut projektissa kaikki eri kattokerroksissa, sisäpihalla ja julkisivun puolella tehtävät viher-, kivi- ja terassityöt.
Vihreistä vihrein -projekti on ollut niin laaja-alainen ja intensiivistä keskittymistä vaativa työmaa, että hän on sen ohella voinut hoitaa vain paria pienempää kohdetta. Vihreistä vihrein -projektissa työaikaa on kulunut valtavasti myös puhelimessa ja viestitellessä eri suunnittelu- ja hankintatahojen kanssa.
Koulutus
Koulutukseltaan Hellström on sekä puutarhuri että hortonomi AMK ja näistä koulutuksista on ollut paljon hyötyä uran alussa. Lopulta ammattikokemus on ajanut koulussa opitun ohi ja tällä hetkellä juuri mikään viher- ja pihatöihin liittyvä tehtävä tai asia ei ole hänelle vieras.
Innokas kotipuutarhuri
Vaikka vihertyöt ovat Hellströmin ammatti, hän on silti myös innokas kotipuutarhuri. Aina kun on mahdollista, hän etsii ja tuo omakotitalon pihamaalle uusia kasveja ja istuttaa niitä. Mies katselee jatkuvaa kasvien virtaa ja ihmettelee, mistä näitä kasveja oikein tulee.
Merelle vapaa-ajan viettoon
Kun kotipiha on mieleisessä kunnossa, Filippa lähtee puolisonsa kanssa veneilemään aina kun mahdollista. Merellä eivät ajatukset askartele työasioissa ja aivot saavat lepoa. Vene on asuinkelpoinen ja siinä on myös lämmitin, joten veneillä voi kokonaisia viikonloppuja ja sitä voi jatkaa aina syksyyn saakka. Koska vihertyöprojektit painottuvat pääsääntöisesti kesään, varsinaiset pitkät lomat jäävät usein talvikaudelle. Veneily tuo kesään leppoisia taukoja ja talvella lomakohteet ovat puolestaan ulkomaapainotteisia.
Pilateksella kehonhuoltoa
Hellström pitää fyysisen työnsä ja runsaan arkiliikunnan lisäksi yleiskunnostaan huolta harrastamalla pilatesta aina kun aikataulut sallivat. Pilates huoltaa kehoa runsaan työmailla kiipelyn, kävelyn ja välillä fyysisenkin työn jäljiltä.
Kunnioitettavaa omistautumista koko tiimiltä
Kertaakaan koko sinä aikana, kun toimittajamme kulki työmaalla seuraamassa projektin etenemistä, mikään asia ei jäänyt Hellströmiltä ja vihertyötiimiltä hoitamatta tai roikkumaan, vaan asiat hoidettiin joka pisteellä heti kuntoon. Ja niitä hoidettavia ja seurattavia asioita oli pilvin pimein.
On aivan hämmästyttävää, kuinka monimutkainen tämä kokonaisuus on ollut ja miten hyvin työ silti sujui kautta linjan. Kun projektin näkee valmiina, on melkein mahdoton tajuta, mitä kaikkea työtä se on vaatinut ja millaisia määriä työkohteessa liikkui eri tyyppisiä koneita ja eri alojen ihmisiä sekä lisäksi erilaista tavaraa ja materiaalia, viherkasveista puhumattakaan.
Tämä projektia esittelevä sarja on pilkkonut työkohteet omiksi osikseen, mutta todellisuudessa projektipäällikön ja työtekijöiden toiminta jatkui tasaisesti koko ajan jokaisessa eri työkohteessa, jotta jokainen osuus edistyi suunnitellussa tahdissa.
Ei voi kuin hattua nostaa moista työmoraalia ja omistautumista nähdessään!
Työryhmämme kiittää ja kumartaa ja toivottaa onnea uusiin, jännittäviin projekteihin!
Valokuvat: Pauli Kinnunen
Teksti: Jaana Leppänen
Asiantuntija: projektipäällikkö Filippa Hellström, Koiviston Vihertyö Oy