Koiviston Vihertyö Oy ja Vihermali Oy toteuttavat yhteistyössä maisema-arkkitehtien suunnitelmien pohjalta Vihreistä vihrein -projektin, jossa luodaan asukkaiden iloksi ja hyödyksi myös upea keittiöpuutarha kasvihuoneineen Helsingin kattojen ylle osana Jätkäsaaren innovatiivisinta viherrakennusprojektia.

Keittiöpuutarhaa rakentamaan

Tähän rakennuskompleksin osaan tulee katolle keittiöpuutarha

Tästä se alkaa, kerrostalon katto odottaa ja sinne pitäisi puutarha rakentaa. Valitaan työhön raskaan sarjan ammattilaiset ja aletaan töihin, siitä se lähtee. Koiviston Vihertyö Oy ja Vihermali Oy perustivat projektia varten Vihreistä vihrein Työyhteenliittymän, joka toteuttaa projektin yhdessä.

Melkoisen erikoinen työmaa onkin kyseessä. Koskaan ennen ei ole Suomessa tehty kerrostalokompleksiin tämän kokoluokan kattopuutarhaa. Projektin alkuvaiheet on esitelty artikkelisarjan ensimmäisessä osassa: http://www.uutisklubi.fi/vihreista-vihrein-projekti-osa1/

Osana valtavaa kokonaisuutta on asukkaiden yhteinen keittiöpuutarha ja kasvihuone sekä kasvilaatikoita omille viljelyksille, ja tähän projektin osaan paneudutaan nyt, artikkelisarjan toisessa osassa.

Tästä tulee yksi osa katolle rakennettavaa viherkeidasta

Alussa oli suo, kuokka ja Jussi…

Se oli ennen se. Nykyään voidaan viljelytilaa luoda myös urbaaniin ympäristöön, kuten vaikkapa Helsingin keskustan uudiskohteiden kattoalueita hyödyntäen. Kerrostalon katolle puutarhaa rakennettaessa pitää toki huomioida joitakin asioita.

Kantavuus on tärkeä tekijä, koska se määrittelee, mitä kaikkea ja kuinka paljon katto kestää. Voidaanko viljelylaatikoiden asentamisen lisäksi istuttaa pensaita ja ehkä jopa puitakin?

Myös katon vedeneristävyydestä ja liian veden poistumisesta on huolehdittava, koska alla on monta kerrosta asuntoja. Kun asianmukaiset rakennus- ja suojaustyöt on tehty, päästään vihertöiden pariin.

Metallikehikot tuleville kasvilaatikoille on asennettu paikoilleen

Kattopuutarhan rakentaminen alkaa

Aluksi katolle ja kasvihuoneeseen tehdään istutusalueet pohjustuksineen sekä käytävät, jotka on päällystetty joko puulla tai betonilaatoilla. Istutusaltaita ympäröivät rautareunukset kiinnitetään paikoilleen.

Istutusaltaissa pohjabetonin päälle levitetään juurisuojamatto, jonka tehtävänä on suojata kattoa kasvien juurilta. Tämän päälle asennetaan salaojakennosto pidättämään ja säännöstelemään veden imeytymistä ja luovutusta.

Seuraavaksi salaojakennoston päälle levitetään suodatinkangas, joka estää mullan valumisen salaojakennoon. Tämän jälkeen levitetään varsinainen kasvualusta. Näin saadaan hyvä pohja istutuksille.

Viljelylaatikoita asennetaan sekä kasvihuoneeseen että keittiöpuutarhaan

Lukemattomia kasvilaatikoita

Katolle kiinnitettyjen rautareunusten sisälle asennetaan puiset kasvilaatikot, joita tulee yhteensä 50 kpl.

Koska kasvilaatikoiden tulee kestää multaa ja kasveja sekä katolle satavaa vettä ja tuulen tuiverrusta, puuaines ei voi olla mitä tahansa. Tästä syystä sekä kasvilaatikoiden että terassien puutavaraksi on valittu kestävä ja ekologinen Accoya-puu, joka on monin tavoin erittäin tarkoituksenmukainen juuri tähän kohteeseen.

Accoya-puu on mm. kyllästetty etikkaliuoksella, mikä tekee siitä luonnonmukaisen vaihtoehdon. Tämä on tärkeää, kun ottaa huomioon, että katolla voi kasvattaa myös syötäviä kasveja. Lisää Accoya-puun monista hyödyistä artikkelin edetessä.

Osa tuhannen litran vetoisista säkeistä siirtymässä katolle

Multaa, multaa, enemmän multaa

Tämän mittaluokan projektissa multaa tarvitaan tonnitolkulla, joten sitä rahdataan työmaalle rekkalasteittain. Multa toimitetaan työmaalle valmiissa tuhannen litran säkeissä, mikä on sopivan kompakti kerta-annos.

Itse multakaan ei voi olla mitä tahansa. Tätä projektia varten multaa on tehty peräti seitsemää eri yhdistelmää ja ne kaikki on sekoitettu Hyvinkään Tieluiskan multa-asemalla tarkan ohjeistuksen mukaisesti.

Viljelylaatikoihin tuleva multa on nimenomaan viljelymultaa, kun taas puille, pensaille ja ketokatolle on kullekin omat sekoituksensa.

Neljätuhatta litraa multaa matkalla keittiöpuutarhaan

Nosturi avuksi

Kohteen vaatimat valtaisat multamäärät siirretään raskaalla nosturikalustolla. Nosturin ulottuvuuden täytyy olla suuri, koska jo itse kerrostalo on parhaimmillaan kahdeksan kerrosta korkea.

Työ vaatii suurta huolellisuutta sekä nosturin ohjaajalta että kaikilta työhön osallistuvilta. Ylhäällä katolla on oltava henkilö, joka ottaa säkit vastaan ja alhaalla alamies, joka kiinnittää ne nosturin koukkuihin. Alamiehen velvollisuus on myös huolehtia siitä, ettei kukaan kävele nostettavan taakan alle.

Katolla on paljon lasisia rakenteita, mm. kasvihuone, pergola ja lasikaiteet, ja näiden kaikkien tulee pysyä ehjinä sekä multasäkkejä että erilaisia muita tuotteita katolle siirrettäessä.

Jättikokoinen multasäkki tulossa kohteeseensa

Suunnattomia kuormia ohjataan paikoilleen

Kuvauspäivänä tuuli oli varsin kova, joten työssä oli oltava erityisen tarkkana, että kuormat menivät sinne minne kuuluukin.

Katolla oli ihmisiä ohjaamassa ja vastaanottamassa multasäkkejä ja alas nosturiin annettiin jatkuvasti radiopuhelimella ohjeistusta suunnista ja korkeuksista.

Aina kun vain mahdollista, säkkien pohja halkaistiin kohteen eli esimerkiksi viljelylaatikon päällä ja multa valutettiin suoraan paikoilleen. Saumaton yhteistyö nosturin ja katon henkilöstön välillä on tällaisessa tilanteessa aivan oleellisen tärkeää.

Osa mullasta siirretään kohteeseensa käsin

Lapiohommiltakaan ei vältytä

Kaikkea multaa ei ole mahdollista siirtää suoraan kohteeseensa nosturilla, vaan osa mullasta joudutaan lapioimaan – erityisesti ahtaissa paikoissa – käsipelillä.

Myös pienempiin kasvilaatikoihin multa siirretään ensin säkeistä kottikärryihin ja siitä edelleen laatikoihin.

Multaa laitetaan juuri sen verran kuin kuhunkin laatikkoon tarvitaan, koska jos multaa on liikaa, se valuu sadevesien mukana vaalealle puuterassille.

Tällaisen työpäivän jälkeen lapion varressa työskennelleet voivat varmasti hyvällä omatunnolla jättää punttisalin väliin!

Istuttaminen voidaan aloittaa

Lavallinen kasveja

Kasvit saapuvat työmaalle

Laatikoiden täytön jälkeen päästään kattopuutarhoissa siihen vaiheeseen, että varsinaiset istutustyöt voidaan aloittaa.

Puutarhakasveja tulee työmaalle lavoittain. Niiden kastelusta huolehditaan sekä lähtöpisteessä kasvitarhalla että kuljetuksen jälkeen. Näin kasvit pysyvät mahdollisimman hyväkuntoisina.

Kaikki kasvit on suojattu asianmukaisesti kuljetusvaiheessa, jotta katkenneilta oksilta ja rungoilta vältyttäisiin.

Viljelylaatikot on tehty myrkyttömästä ja huoltovapaasta puusta

Kestävää Accoya-puuta viljelylaatikoihin

Accoya-puu on perusteellisesti tutkittua puuta, jota on testattu kovissa olosuhteissa maan päällä, maan alla ja jopa vedessä.

Accoya-puu on FSC/PEFC-sertifioitua mäntyä, joka on läpikäsitelty teollisuusetikalla. Accoya-puu on myrkytöntä, lahoamatonta, kestävää, mittansa pitävää ja huoltovapaata eikä sitä tarvitse pintakäsitellä.

Accoya ei tikkuunnu eikä ole märkänä liukasta, mistä syystä myös terassien lattiat ovat samaa materiaalia.

Accoyalle annetaan maakosketuksessa 25 vuoden takuu ja julkisivukäytössä 50 vuoden takuu, joten materiaali on tähän kohteeseen erittäin tarkoituksenmukaista.

Viljelylaatikot keittiöpuutarhassa ja kasvihuoneessa (takana)

Keittiöpuutarha alkaa muotoutua

Keittiöpuutarha on suunniteltu yhteiseksi, virkistävän ja virikkeellisen ympäristön tarjoavaksi ja erityislaatuiseksi viherkeitaaksi kaikille talon asukkaille.

Keittiöpuutarhan viljelylaatikot on tarkoitus arpoa asiasta kiinnostuneiden asukkaiden kesken ja onnekkaimmat pääsevät näin ollen istuttamaan laatikoihin mieleisiään viljelmiä, olivatpa ne sitten koriste- tai hyötykasveja. Samaan kokonaisuuteen kuuluu myös suojaisa kasvihuone, jossa sielläkin on runsaasti viljelylaatikoita asukkaiden käyttöön.

Kunkin omia istutuksia päästään tekemään siinä vaiheessa, kun kattopuutarha on kokonaan valmis ja sinne voidaan turvallisesti päästää muita kuin rakennustöissä mukana olevia.

Köynnöksiä seinustan puuritilöissä ja kasveja viljelylaatikoissa

Idyllinen keidas

Keittiöpuutarhaan tullaan istuttamaan suunnitelman mukaan mm. raparperia, viiniköynnöksiä, marjapensaita ja omenapuita, joten pelkästään pienikokoisista kasveista ei ole kysymys.

Kasvilaatikoiden ja köynnösrivistöjen välissä olevilla kauniilla käytävillä on miellyttävä kuljeskella silmiä hivelevästä vehreydestä nautiskellen.

Osa projektin tarkoitusta oli alunperinkin luoda ihmisille rauhaisa hengähdyspaikka kiireisen arjen ja vilkkaan kaupungin keskelle.

Pöytäryhmiä seurusteluun ja oleskeluun. Kuva: Filippa Hellström

Leppoisaa yhdessäoloa

Kattopuutarhan yhtenä tarkoituksena on saada asukkaille miellyttävä oleskelutila, jossa voidaan kokoontua ja viettää aikaa yhdessä.

Pöytäryhmiä on sekä tässä taivaan alla olevassa keittiöpuutarhassa että kasvihuoneessa, joten yhteistä tilaa on samanaikaisesti tarjolla isommillekin ryhmille.

Vaikka ei olisikaan armoitettu viherpeukalo, saattaa olla mielellään muulla tavoin mukana seurallisessa yhdessäolossa.

Aurinkoinen terassi, kauniit laattakäytävät ja upeat puutarhakasvit. Jos täällä ei mieli lepää, missä sitten.

Artikkelisarjan seuraavissa osissa tutustutaan saunaterassiin, biodiversiteettialueeseen, sisäpihaan ja muihin projektin osiin.

Valokuvat (ellei muuta ole mainittu): Pauli Kinnunen
Teksti: Jaana Leppänen | Asiantuntija: projektipäällikkö Filippa Hellström, Koiviston Vihertyö Oy