Aika monta vuotta tuossa taannoin olikin oikein suomalaiset kesäkelit: 15 astetta plussalla eikä lumesta tietoakaan, paitsi jossain metsänotkelmassa. Nyt sitten kärvistellään sellaisissa helteissä että oksat pois. Mutta millä saisi edes yhden autuaallisen hetken, jolloin olo olisi melkeinpä vilpoinen? No, tässä muutama pomminvarma vinkki, eikä maksa paljon!

Fiksua ja koulutettua suomalaista tuskin tarvitsee muistuttaa, mutta menköön tässä helteessä: jos jokin terveydellinen tai muu syy estää jonkin vinkin hyödyntämisen, skippaa se.

Ja ei kun viilennysvinkkeihin – sekä lopussa vielä lomalaisen bonusvinkkeihin!

 

Jäävesi vanhin voitehista

Vinkki 1: JÄÄVESI

Tämä ah niin vähälle huomiolle jäänyt konsti on parempi kuin pussillinen uusia. Jäävesi saa sisuskalut laulamaan hoosiannaa ja olon niin vilpoisaksi, että tuntuu kuin Siperian talviset tuulet puhaltaisivat Suomi-neidon tai -urhon niskaan jäätäviä henkäyksiään.

Kun puhutaan jäävedestä, tarkoitetaan todellakin JÄÄvettä, ei sitä hanasta tulevaa kesäisen lämmintä litkua, joka tuntuu jo suihkussakin suorastaan keitetyltä.

Ota siis (mieluiten lasinen) kannu ja täytä se maailman parhaalla, joskin sillä kammottavan haalealla vedellä, jota onnistut tarpeeksi juoksuttamalla hanasta saamaan. Tyrkkää kannu jääkaappiin ja anna viilentyä jokunen tunti. Jos kannussa on kansi, aina parempi, niin eivät jääkaapin aromit pilaa tulevaa nektaria. Samalla kansi estää myös haalean veden haihtumista jääkaapin riesoiksi.

Vettä ja jäitä, niistä on helteen helpottaja tehty

Sitten niihin jääpaloihin. Jääpalat ovat kesällä ihan must. Ilman niitä ei saa aikaiseksi mitään asiallisia juomia, joita kuumalla haluaisi juoda, enkä edes tarkoita niitä prosenttipitoisia nesteitä. Siispä kaiva se kaapin kätköissä pölyttynyt jääpala-astia esiin, huuhtele pahimmat pölyt pois ja täytä se vedellä. Laita astia pakastimeen tai pakastelokeroon ja anna jäätyä. Tässä menee jokunen tunti.

Koska jääpaloja ei voi koskaan olla liikaa, kurkkaa, josko jossain lymyilisi lisää jääpalakippoja ja jos ei, niin kaupasta niitä saa eikä maksa paljon. Valitse jääpala-astiaksi sellainen, mistä saa isoja jääpaloja. Mitä suurempia jääpalat ovat, sitä kauemmin niissä luonnollisesti riittää puhtia.

Koska hätä ei lue lakia, myös jääpalapussit käyvät suurimman hädän hetkellä. Ne myös jäätyvät aika nopeasti, etenkin jääpuikon malliset.

Tässä voi vielä vihoviimeisenä oljenkortena käyttää mitä tahansa pakastamisen kestäviä ja ruoka-aineille sopivia kippoja, jos jääpala-astiaa ei nyt vain millään osu käsiin. Kokeile vaikka mehujäämuotteja tai muovimukeja paremman puutteessa. Tietysti parasta on, jos kipossa tehty jääköntsä mahtuu aikanaan juomalasiin!

Kun kaikki on kylmää tahi jäässä, yhdistä edelliset isoon lasiin tai tuoppiin, ota juoma mukaasi ja istahda lempituoliisi. Ota siemaus toisensa perään ja tunne, kuinka viileys valtaa helteen kärventämät sisuskalut ja olo helpottaa niin nopeasti, ettet ehdi edes kissaa sanoa.

Toista aamusta iltaan, kunnes helle päättyy.

 

Vinkki 2: JALKAKYLPY

Ota pesuvati tai vaikkapa yksi niitä ilmaiseksi haalittuja ämpäreitä. Laita pohjalle muutama sentti kylmää vettä. Jos jalat kaipaavat samalla pesua, laita aluksi vadin pohjalle hitunen suihkugeeliä, sitten sen verran lämmintä vettä esim. käsisuihkulla, että aine sekoittuu ja vaahtoaa mukavasti ja lisää sitten kylmää vettä. Istahda jakkaralle tai kylppärissä vaikka wc-pytyn kannelle. Upota jalat veteen. Jaloissa verisuonet kulkevat niin pinnassa, että viilennys on tehokasta.

Kun vadissa oleva vesi alkaa lämmetä, lisää kylmää vettä silloin tällöin, kunnes jalat uivat vähintään nilkkoihin asti kylmässä vedessä, mutta niin, että vati tahi ämpäri on helppo tyhjentää läikyttämättä koko lastia pitkin lattioita. Konttaaminen rätin kanssa ympäriinsä tuhoaa koko viilennysidean.

Kun tunnet olosi hyvin jäähtyneeksi, kippaa vesi pois. Viilennystehoa voi vielä parantaa hilppaisemalla samantien viileään suihkuun, jolloin yläkroppakin saa jäähdytystä. Alustava jalkakylpy ennen suihkua todella toimii!

Jos et pääse suihkuun, ota pesusieni tai vastaava, kastele se ja pyyhi kylmää vettä koko kropalle tai ainakin niihin paikkoihin mihin yletät. Pyyhi ainakin naama, niska, kaula, hartiat, käsivarret ja koivet koko pituudelta ja astele sitten tuulettimen eteen, jos sellainen löytyy. Pyörähtele hitaasti ja anna tuulettimen jäähdyttää loputkin itsestäsi ja näin olosi on vilpoinen kuin syystuulosessa.

Jalkakylvyn kyky viilentää jalkoja ja sitä tietä koko kroppaa voi tuurilla kestää jopa tunteja. Kokeile tehdä jalkakylpy illalla ja sitten vain unta palloon…

 

Vinkki 3: KYLMÄPAKKAUS

Apteekeissa ja joissain muissakin liikkeissä myydään sinisellä geelillä täytettyjä pakkauksia, joita voi käyttää sekä kylmänä että lämpimänä. Tarvitsee olla aika helteen pökerryttämä, että niitä juuri nyt erehdyksessäkään käyttäisi lämpimänä, mutta pakastekylmänä: ah ja voi mikä nirvana!

Homma menee siten, että kipitetään apteekkiin tai joskus Lidlissäkin on kyseisiä pusseja näkynyt, ei tosin tänä kesänä… Ostetaan ainakin yksi tai muu mieleinen määrä kyseisiä pusseja, mielellään pitkänomaista mallia. Hinta on yleensä n. 7 euroa per pussi. Kotiin saavuttua laitetaan kyseinen pussi pakastimeen. Odotetaan kärsimättömästi (vaikka vinkki kakkosta kokeillen), että pussi kylmenee. Toki jatkossa pussin passaa aina nököttää pakkasessa.

Sitten kun pussi on sopivan kylmä, otetaan kääreeksi kangasta (ohut pyyhe, tyynyliina tms.) tai vaikka muutama pala talouspaperia. Istahdetaan tuolille ja paikoitetaan kyseinen suojukseen kääräisty pussukka tuolin ja polvitaipeiden yläosan väliin ja annetaan suloisen viileyden levitä koko kroppaan. Nautitaan!

Tämä toimii myös helteisellä työpaikalla, jos pakastelokero löytyy. Toki pussi pitää laittaa puhtaaseen, suljettuun suojapussiin käytön jälkeen, jos on yhteinen jääkaappi. Ja paikoittaa pussi niin taakse, ettei joku kähvellä aarrettasi!

Pussin voi laittaa myös suoraan jalkapohjien (tarkemmin sanottuna jalkaholvien) alle, edelleen hyvin kankaalla suojattuna. Pääasia, että isoja verisuonia kulkee kylmäpakkauksen viilennettäväksi mahdollisimman pinnassa. Kannattaa fiilistellä, ettei tunnu liian kylmältä (juu, kyllä niinkin voi käydä) ja tarvittaessa pitää taukoa.

Helteiden helpotettua kylmäpussi toimii mainiosti myös niska-hartiakipujen lievittäjänä muotoutuvuutensa vuoksi. Ei tarvitse popsia tulehduskipulääkkeitä, jolloin mahakaan ei ota niin nokkiinsa.

 

Bonusvinkit lomailijoille

1. Upottaudu (sinilevättömään) järveen tai mereen kaulaa myöten, tyrkkää mieleinen juomakori peffan alle ja iske sombrero päähän. Voit myös pystyttää aurinkovarjon yllesi, jos sattuu sopiva malli löytymään. Kannattaa käyttää painojalustallista, ettei koko komeus seilaa tiehensä.

Sitten vaan sopivaa nesteytystä kunnes helpottaa. Tarpeeksi töpäkkä aurinkorasva estää vesikellojen muodostumisen.

2. Illemmalla sauno ja hyppää järveen vuorotellen. Muista kostuttaa kurkkua tasaisin väliajoin.

3. Vietä helteistä lomaa mahdollisuuksien mukaan hössöttämäti. Ei suuria kulinaarisia kokeiluja hellan ja uunin äärellä, ei suursiivousta, kaappien tyhjennystä, maratoneja, rännien puhdistamista, katon korjaamista tai muitakaan päätä pehmittäviä lomalaisen ajanvietteitä. Kyllä se viileys sieltä kohta palaa, se on näillä leveysasteilla varma nakki, ja sitten voi taas jatkaa höyryämistä.

Jos näistä vinkeistä ei ole apua, etelänavalla on aika vilpoiset kelit ympäri vuoden,-82°C ja -14°C asteen välillä…

 

Teksti ja kuvat: © Jaana Leppänen