Lush Fresh Handmade Cosmetics on yrityksensä alkutaipaleelta saakka keksinyt – ja usein patentoinutkin – uusia tuoteinnovaatioita laidasta laitaan. Uudesta ideasta on kysymys tälläkin kertaa, kun Lush on julkaissut kaikki tämän vuoden jouluvalikoimansa suihkugeelit nestemäisten lisäksi kiinteinä versioina. Myös alunperin Lushin kehittämät suihkussa käytettävät vartalonhoitoaineet ovat saaneet alkuperäisen voidemaisen olomuotonsa lisäksi kiinteät vastineensa.

Vertailutestin tuotteet

Tähän vertailutestiin valikoitui muutama sekä naisille että miehille erinomaisesti sopiva suihkugeeli kiinteine kavereineen. Jouluvalikoimassa on kuusi erilaista suihkugeelikaksikkoa ja tässä vertailussa mukana on niistä kolme: Snow Fairy, Bubbly ja Santa’s Christmas. Lisäksi testiin päätyi vartalonhoitoainekaksikko Buck’s Fizz, joista toinen on voidemainen ja toinen kiinteä.

Mikä on kiinteä suihkugeeli?

Kas siinäpä mielenkiintoinen kysymys. Jos tuote näyttää pullonmuotoiselta saippualta, mutta ei ole sitä, mikä se sitten on? Tässä tapauksessa kyse on todellakin kiinteään muotoon valmistetusta suihkugeelistä, joka toimii kuin aito suihkugeeli, mutta sillä ei ole muovipulloa ympärillään ja ”korkkikin” on vahakuorrutetta.

Kiinteä suihkugeeli on jähmetetty samalla aineella kuin mm. huulivoiteet ja huulipunat eli natriumstearaatilla ja lisäksi kosteutta sitomassa on propyleeniglykoli, joka on hyvin tavallinen kiinteän tai kiinteähkön kosmetiikan raaka-aine. Propyleeniglykoli estää myös bakteerien kasvua, joten kiinteään suihkugeeliin ei ole tarvinnut lisätä säilöntäaineita.

Lushin tapauksessa myös jouluvalikoiman nestemäisten suihkugeelien pohja on tehty säilöntäaineettomaksi mm. vähentämällä vapaan veden määrää. Vesi on oivallinen alusta bakteerien lisääntyä, joten sitä on karsittava, jos mielii luopua säilöntäaineista. Lushin nestemäiset suihkugeelit ovat veden vähyyden vuoksi erittäin riittoisia ja välillä myös hyvin jämäköitä.

Kiinteiden suihkugeelien korkkia muistuttava musta pinta kannattaa ehdottomasti säilyttää. ”Korkki” on samanlaista vahaa kuin edam-juuston kuori, joten siitä saa hyvän otteen kun tuote on märkä ja liukas. Kiinteä suihkugeeli painaa n. 250 g, joten mukavan kokoinen ja riittoisa tuote on kyseessä.

Lushin suihkugeelejä nestemäisinä ja kiinteinä

Suihkugeelit

Lushilla on runsaasti hauskoja suihkugeelejä, joista valtaosa on koostumuksensa ja tuoksunsa puolesta aivan yhtä sopivia niin naisille kuin miehillekin. Lushin tuoksuja luovat pääasiassa isä ja poika Mark ja Simon Constantine, minkä vuoksi lähes koko tuotevalikoima on tuoksumaailmansa puolesta hyvin unisex-tyyppinen.

Testituotteista Snow Fairy edustaa hattaraa ja Hubba Bubbaa, Bubbly appelsiinia ja shampanjaa ja Santa’s Christmas kolan tuoksuista tuotesarjaa. Kolmikon vanhin tuote on pari vuosikymmentä markkinoilla ollut Snow Fairy.

Kestosuosikki jo vuosikymmenien ajan

Snow Fairy

Jos Snow Fairy uskallettaisiin jonakin vuonna jättää pois jouluvalikoimasta, seurauksena olisi varmasti Lush-fanien surkea parku ja poru ja omistajien pyörittely tervassa ja höyhenissä. Tämä vain kuuluu Lushin jouluvalikoimaan yhtä kiinteästi kuin joulupukki jouluun, eikä sen pois jättämistä voi ajatellakaan.

Snow Fairyn nestemäinen suihkugeeli on kuin helteisen huvipuiston hattarantuoksuinen kesäpäivä. Suihkugeeli on purkkapallon pinkkiä ja se vaahtoaa runsaana ja pehmeänä. Tuoksu on niin muhkea ja hauska, että jos takana on tiivis ja työntäyteinen päivä, tällä saa ajatukset kurvattua välittömästi hilpeään menosuuntaan. Ja tämä riittää ja riittää. Teelusikallisen verran pesusieneen ja sillä pestä hurauttaa helposti koko kropan.

Snow Fairyn kiinteä versio on yllättävän onnistuneesti samantuoksuista kuin nestemäinenkin ja myös vaahto on todella runsasta ja silkkisen kermaista, koko kolmikon parasta. Mikä yllättävintä, tämä sopii myös kasvojen pesuun näinkin kuivaihoisella tapauksella kuin minä eikä aine edes kirvele silmissä. Kasvojen ihosta ei edes huomaa, että se on pesty suihkugeelillä, vaan iho jää pesun jälkeen tosi mukavan tuntuiseksi, ei punoita eikä kiristä. Tämä tuote sopii myös korvaamaan käsisaippuan, jos tuntuu, että muut saippuat kuivattavat ihoa.

Ja mikä parasta, kumpi tahansa näistä suihkugeeleistä jättää kylpyhuoneeseen leijumaan hauskan makean karkki-purkkatuoksun, nestemäinen suihkugeeli vielä kiinteääkin enemmän. Kiinteä suihkugeeli taas pakkauksettomana tuoksuttaa kylppäriä niin kauan kuin tuotetta riittää, ja sitähän riittää.

Matkailijalle tällainen on todella kätevä, yksi kiinteä suihkugeeli mukaan ja sen kaveriksi Lushin kiinteä shampoopala ja kiinteät hammastahnatabletit, eikä mukaan tarvitse ottaa nestekiintiötä verottavia ja ehkä laukkuun vuotavia pesuaineita ollenkaan.

Appelsiinia ja shampanjaa aamusuihkuun

Bubbly

Siinä missä Snow Fairy edustaa huvipuistoa hattaroineen, Bubbly edustaa uutta vuotta ja sen karnevaalitunnelmaa ja kuplivuutta.

Bubblyn runsas ja upea tuoksu on täydellinen sekoitus auringon kypsyttämiä appelsiineja ja klementiinejä sekä kuplivan raikasta shampanjaa. Tuotteen nimi oli alkujaan Champagne Snow Showers silloin, kun tuote oli lumivalkoista ja sitä myytiin hyvin harvakseltaan pieniä erikoiseriä. On kerrassaan hienoa, että Bubblya on saanut sekä viime että tänä jouluna suoraan hyllystä ja että tämä vuosi toi tuotteesta saataville myös erittäin toimivan kiinteän version.

Jos rakastaisit herätä pirteänä ja hyväntuulisena, mutta herääminen on täyttä tervanjuontia, tällä aamusuihkuun saa täräyttävää piristystä etkä kompastele unenpöpperössä ainakaan enää suihkusta pois. Lush on tehnyt vuosien ja vuosikymmenten mittaan todella uniikkeja sitrustuoksuja ja tämä on ehdottomasti yksi niistä ja oikea aamusuihkujen kunkku.

Eikä Bubblyn mahti todellakaan rajoitu vain tuoksuun, vaan sekä nestemäinen että kiinteä versio toimii käytössä erinomaisesti. Molemmissa vaahto riittää vaikka pienen kylän tarpeisiin ja kiinteä suihkugeeli on todella geelimäinen tunnultaan ja läpikuultavuudeltaan. Puhdasta tulee ja tuoksu on lämpimässä suihkutilassa todella mehukas ja intensiivinen.

Lushin monet suihkugeelit sopivat myös shampoiksi, mutta ennen tätä tuotetta olen testannut vain nestemäisiä versioita. Bubbly oli ensimmäinen kiinteä suihkugeeli, jolla olen pessyt hiukseni ja se toimi siinäkin hommassa varsin mainiosti. Pesevyys ei ole samaa tasoa kuin vaikkapa Lushin kiinteissä shampoopaloissa, mutta satunnaisessa käytössä on kätevää, kun pärjää yhdellä tuotteella kirjaimellisesti päästä varpaisiin.

Myös Bubbly jättää kylpyhuoneen hyväntuoksuiseksi ja kiinteä, pakkaukseton versio freesaa kylpyhuonetta raikkaalla tuoksullaan pitkään ja onnistuneesti.

Joulu on taas, joulu on taas…

Santa’s Christmas

Joulusuihkugeeli, jossa tuoksuu kola? Kyllä, ja hyvin toimii. Mukana on myös kahvia ja kanelia, joten tuoksu on varsin pyöreä ja maukas, jouluinenkin. Santa’s Christmasien tuoksut poikkeavat kaikista kolmesta tuoteparista eniten toisistaan kiinteänä ja nestemäisenä. Selkeämmin kola tuoksuu pulloversiossa, kun taas kiinteän tuoksu on huomattavasti lämpimämpi ja pehmeämpi.

Santa’s on käytössäkin huomattavan erilainen kuin edellä esitellyt suihkugeelit. Ensinnäkin väri on todella ärjyn punainen ja käytössä hiukan sotkuinenkin, vaikka huuhtoutuu pinnoilta pois hyvin. Pesusienen valkoinen pinta sen sijaan muuttui vaaleanpunaiseksi ja sellaiseksi näyttää jäävänkin, joten kannattaa pitää tämä kaksikko riittävän etäällä huokoisista materiaaleista ja tekstiileistä.

Näistä kumpikaan ei vaahtoa mitenkään erityisen runsaasti, mikä on poikkeuksellista Lushin suihkutuotteissa. Vaahto ei myöskään kestä kovin hyvin, mikä on sekin epätavallista. Vaahdonmuodostuksen vähäisyys saattaa tosin johtua siitä, että nämä tuotteet ovat muotoa shower cream suihkugeelin sijaan, joten ehkä tämä selittää asian. Itse vain satun pitämään muhkeasta vaahdosta ihan jo käyttömukavuudenkin vuoksi.

Nestemäinen versio on myös niin paksua, että kannattaa irrottaa korkki ja pruutata tuotetta suoraan pullon suusta, on se vaan sen verran jämäkkää tavaraa. Tosin voihan puristelusta tehdä myös jumppatuokion ja kehittää sormivoimiaan. Ruista ranteeseen niin kyllä se siitä. Pulloon ei kannata lisätä vettä, koska säilöntäainetta ei ole käytetty.

Kiinteästä Santa’s-suihkugeelistä sanoisin, että se on aivan erityisen hellävarainen käsisaippuakäytössä. Kannattaa kokeilla, jos kädet kuivuvat helposti. Ja koska tuote on n. 250 grammainen, se riittää iät ajat.

Muut joulun suihkutuotteet

Joulusesongin suihkugeelejä on kolme muutakin. Oikea nukkumatin luottoapulainen on Twilight, joka rentouttaa ja rauhoittaa ja sopii näin ollen loistavasti iltasuihkuihin. Tuoksu on laventelin ja adukipavun pehmeä yhdistelmä, jota voi suositella jopa meikäläisen kaltaisille laventelikammoisillekin. Samaa tuoksuperhettä löytyy myös kylpytuotteena ja vartalovoiteena (jonka nimi on osuvasti Sleepy) sekä vartalosuihkeena, jota voi suihkaista hiukan myös tyynyliinalle nukkumatin houkuttimeksi.

Toinen joulutuotteista on hurmaava Rose Jam, joka tuoksuu sitruunan raikastamalta ruusulta. Ihastuttavan koukuttava tuoksu, joka on koko jouluvalikoiman naisellisin. Tämä tuote ja tuoksu on ollut jo vuosia yksi suosikeistani varmaankin siksi, että Lush käyttää ruusutuotteissaan aitoa ruusuöljyä ja ruusu-uutetta. Samaa tuoksusarjaa on myös vartalonhoitoaine Ro’s Argan, Rose Jam -vartalosuihke sekä joitakin kylpytuotteita.

Toinen aivan uusi joulusuihkutuote Santa’sin lisäksi on Berry Berry Christmas. Väriltään vihreä ja kimalteleva, tuoksultaan kirpeän sitruksinen ja marjainen suihkugeeli.

Kaikkia näitä kuutta sesonkisuihkutuotetta löytyy myös kiinteinä versioina.

Tässä on suihkugeelien matkassa menty huvipuistosta uuteenvuoteen ja jouluun ja nukkumatin helmoista ruusutarhaan ja marja-apajille, joten kaikki tärkeimmät asiat, myös lomat ja pyhät tuli hoideltua samalta istumalta. Ja kyllä kannatti, Lushiin ei tarvitse pettyä, olipa kyseessä vanha tai uusi tai kokonaan uudella tavalla tehty tuote.

Vartalonhoitoaineet

Lush kehitti jokunen vuosi sitten suihkussa käytettävät vartalonhoitoaineet ja sen jälkeen jokunen muukin valmistaja on seurannut perässä. Vartalonhoitoaine on vastaava tuote kuin hiustenhoitoaine eli pesun jälkeen käytettävä hoitoaine, mutta vartalolle. Käytännössä suihku suljetaan hetkeksi, sitten iho voidellaan ja lopuksi liiat voiteet suihkutetaan kevyesti pois. Tämän jälkeen iho kuivataan hellävaraisesti pyyhkeellä taputellen. Ihon ollessa valmiiksi kostea ennen hoitoaineen käyttöä, ihon voitelu tässä vaiheessa auttaa todella hyvin etenkin kuivaihoisia. Näin ei myöskään tarvitse käyttää erillistä vartalovoidetta suihkun jälkeen.

Kosteuttavat vartalonhoitoaineet voidemaisena ja kiinteänä

Buck’s Fizz

Lushilla on useita vartalonhoitoaineita ja niistä Buck’s Fizz on samaa tuoksuperhettä kuin Bubbly eli hyvin appelsiininen ja raikas. Voide on paksua ja hoitaa ihoa monilla öljyillä ja voilla.

Buck’s Fizzin toimivuutta on tullut testattua sekä suihkussa että saunan yhteydessä, ja molemmissa tapauksissa sekä kiinteä että voidemainen vartalonhoitoaine toimivat loistavasti. Kiinteä on näistä kahdesta selvästi paksumpaa eli kovaan pakkastalveen tai erityisen kuivaihoiselle sopivaa. Voide on puolestaan helpommin imeytyvää, joten jos tässä ei hirmupakkasille mennä, tämänkin tehot riittävät varmasti.

Aikani voiteita suihkussa käytettyäni alkoi kertakaikkiaan tuntua, etten raaski enää millään huuhdella hyviä aineita viemäriin. Niinpä otin molemmat käsivoidekäyttöön ja siinä käytössä näistä onkin iloa pitkään. En siis huuhtele voiteita pois lainkaan, eikä niitä tarvitsekaan.

Suosittelen muuten kääräisemään kiinteän voiteen alaosan alumiinifolioon tai vastaavaan, koska näin tuote pysyy paremmin hyppysissä eikä tee kämmenistä liukkaita. Itse en voitele muutenkaan kämmeniä vaan ainoastaan kädenselät ja käsivarret, jolloin kämmenpuolet pysyvät voiteettomina eikä rasvaisia sormenjälkiä jää ympäriinsä.

Voidemaisessa Buck’s Fizzissä on muuten hiukan kimalletta voiteen pinnalla, mutta ei muovipohjaista vaan merileväpohjaista, johon Lush on siirtynyt kokonaan mikromuoveja välttääkseen.

Käsintehdyn tuotteen valmisti…?

Kyllä minäkin haluaisin tunnustaa tehneeni tämän tuotteen

Tarran kertomaa

Taitaa olla aika ainutlaatuista, että tuotteen tekijä merkitsee tuotteen nimellään ja naamallaan ja lisäksi tarrassa on tarkka valmistumispäiva ja parasta ennen -tieto.

Tämä ei ole mikään satunnainen tapaus vaan kaikkien Englannista Suomeen(kin) tulevien Lush-purkkien ja -pullojen kyljestä löytyy vastaava tieto.

Tuotteet tehdään käsin, joten onhan se hienoa, että tekijän puumerkki näkyy valmiissa tuotteessa.

Joulukauden ollessa jo hyvässä vauhdissa, suosittelen katsastamaan kaikki nämä ja muutkin jouluherkut ennenkuin sesonkituotteet poistuvat tammikuun lopussa.

Iloista ja tuoksuvaa vuodenvaihdetta kaikille!

© Teksti ja kuvat: Jaana Leppänen | Tuotteet: Lush Finland Oy