Vasta helmikuussa 2018 avattu, lumoava Eataly Tukholman Biblioteksgatanilla, tuo tuulahduksen Italiaa keskelle Tukholmaa. Täällä unohtuu kaupungin hälinä ja kiire ja ajatukset singahtavat muutamia tuhansia kilometrejä etelämmäksi, Italiaan, sen kauppahalleihin ja toreille ja niitä ympäröiviin ravintoloihin ja baareihin. Paikan kauneuden, tunnelman, tuoksujen, italialaisten herkkujen ja kosmetiikan perässä tänne kannattaa suunnata, vaikka olisi Tukholmassa vain päivävierailulla.

Juuret Italian Torinossa

Vuonna 2007 Oscar Farinetti avasi ensimmäisen Eatalyn Torinossa, Italiassa. Hänen ajatuksensa oli luoda paikka, jossa voisi syödä, ostaa ruoka-aineita, oppia kokkaamista ja viihtyä yhteisen pöydän äärellä. Ennen ensimmäisenkään Eatalyn avaamista Farinetti etsi ympäri Italiaa parhaat mahdolliset tuottajat, joille laadukkaat, puhtaat ja eettiset raaka-aineet olivat yhtä tärkeitä kuin hänelle itselleen. Samat tuottajat ovat edelleen Eatalyn kumppaneita ja lisäksi jokainen Eataly maailman eri maissa etsii riveihinsä paikallisia tuottajia ja yrittäjiä.

Röda Kvarn ja Chaplinin poika 1921

Vanhasta elokuvateatterista remontoitu

Tukholman Eataly on sijoitettu v. 1915 perustettuun Röda Kvarn -elokuvateatteriin.

Tila on vanhaa ja tyylikästä interiööriä kunnioittaen uudistettu vartavasten loisteliaaksi kokoontumispaikaksi kaikille italialaisen ruuan, ruuanvalmistuksen ja italialaisten tuotteiden ystäville.

Samassa paikassa toimi aiemmin Urban Outfitters, jonka moni saattaa muistaa jo vanhastaan.

Vinottain vastapäätä on Sephora, josta tulee juttua myöhemmin.

Pylväät ja mutterikahvila Vau De Ville

Eataly on helppo löytää

Kävellään NK-tavaratalon ohi (keskustasta poispäin) ja vielä jonkin matkaa eteenpäin, kunnes oikealle jää pieni puisto ja vasemmalle aukio, jossa on pari pylvästä ja mutterikahvila.

Ohita pylväät ja mutterikahvila ja kuvan harmaiden pikkutötteröiden jälkeen vasemmalle mennessäsi päädyt Biblioteksgatanille.

Kadun oikealle puolelle jäävän Sephoran jälkeen kadun vasemmalla puolella on Eataly.

Eataly Tukholma

Eataly (Eat Italy) – idyllinen herkuttelijan keidas

Aina ei tarvitse lentää etelään päästäkseen välimerelliseen tunnelmaan, vaan nyt voi mennä pienelle Italian lomalle kätevästi Tukholman risteilyllä. Samalla reissulla voi hankkia vaikkapa pieniä matkaeväitä tai monenmoisia italialaisia tuliaisia kotiin.

Tukholman Eataly on avattu helmikuun 17. päivä 2018, joten paikka on vielä tuore ja täynnä intoa huokuvaa ja iloisesti hymyilevää henkilökuntaa. Heistä näkee selvästi, että paikka on kauppiaille ja muulle henkilökunnalle suuri ylpeydenaihe ja että hekin kokevat paikan aivan yhtä jännittävänä kuin asiakkaatkin.

Sisääntulokäytävä ei vielä paljasta, millainen näkymä vierailijaa peremmällä odottaa. Käytävällä on esillä runsaasti tuoreita hedelmiä ja vihanneksia molemmin puolin kulkuväylää ja vielä keskelläkin. Kaikki on tuoretta ja raikasta, kuten tietysti voi olettaakin. Tässä ei sinänsä ole mitään ihmeellistä, joten mistä on siis kysymys?

Hedelmiä ja vihanneksia sisäänkäynnillä
Muhkeita munakoisoja ja pirteitä paprikoita
Kinkkua, kristallikruunuja ja herkkuja

Eataly – hitaan elämän ja SlowFoodin keidas

Eatalyn kantava ajatus on italialaisessa SlowFoodissa, jonka konsepti on täysin päinvastainen kuin fast food -tyylin pikaruokailussa. SlowFoodissa sekä raaka-aineiden valintaan, ruuanlaittoon että ruuasta nauttimiseen käytetään runsaasti aikaa.

Eatalyn hyviin raaka-aineisiin, ruokaan ja seuralliseen ruokailuun liittyvä konsepti on levinnyt ympäri maailmaa ja näitä Italian parhaita puolia esitteleviä keitaita on jo yli 40 maassa.

Meitä lähin piste nauttia tästä erikoisesta ideasta on Tukholmassa, Pohjoismaiden ainoassa Eatalyssa.

Eatalyn konsepti on toimia mahdollisimman erikoislaatuisissa ja tunnelmaa huokuvissa rakennuksissa, jotka ovat jo itsessään vierailun arvoisia kohteita. Tukholman sijoituspaikka ei tee tästä poikkeusta.

Eatalyssa toimii myös kokkikoulu, jossa voi käydä kursseilla oppimassa lisää italialaisesta ruuasta, sen valmistuksesta ja raaka-aineista.

Eataly myy ruoka-aineiden ja ruuanlaittovälineiden lisäksi myös erilaisia italialaisia tuotteita saippuoista huonetuoksuihin ja suihkugeeleistä voiteisiin, joten jos Italian lomaltasi on jäänyt kaipuu saada lisää italialaista tunnelmaa kotiinviemisiksi, täältä sitä löytyy.

Häikäisevän kaunis kokonaisuus


Tukholman Eataly on silmiähivelevän kaunis kaksikerroksinen kokonaisuus upeine kristallikruunuineen, kattomaalauksineen ja kaarevine tiskeineen. Valaistus on huolella mietitty niin, että se korostaa jopa hieman unenomaista tunnelmaa.

Paikka on toisaalta ihastuttavan perinteinen kauppahalli lukemattomine myyntitiskeineen, leipomoineen ja kala-, leikkele- ja lihakauppoineen, toisaalta baarien, kahviloiden ja ravintoloiden keskittymä. Alakerta on enimmäkseen ruuanlaittoon liittyvä ja yläkerta sisältää myös muita tuotteita.

Kahvia ja mutteripannuja
Kalatiski ja hyllymetreittäin muita tuotteita

Eatalyssa on runsaasti ruuanlaittoaineksia värikkäistä vihanneksista ja eksoottisista, jopa tuntemattomista hedelmistä oliiviöljyyn, juustoihin, kalaan, lihaan, herkkuihin ja leipään.

Myytävänä on myös monenlaista italialaista kahvia ja jokaisen nonnan suosimia perinteisiä mutteripannuja sekä erilaisia ruuanlaittotarvikkeita ja -välineistöä.

Ei ole Italiaa ilman pastaa

Pastantekovälineet puulaatikossa, vain 23 euroa
Pastaa ja kastikkeita

Tilassa on omat paikkansa myös monensorttisille italialaisille pastoille (sekä tuorepastoille että kuivapastoille) ja pastanvalmistustarvikkeille. Jos haluat tehdä pastaa aidoilla välineillä, sellaiset voi hankkia täältä itselleen tai italialaisesta ruuasta pitävälle ystävälle tuliaisena.

Luonnollisesti Eatalyssa on myös oikeanlaisia jauhoja niin pastan kuin leivänkin valmistukseen, joten homma ei jää siitäkään kiinni.

Koska pastan päälle tavataan aina raapaista hiukan parmesaania, sekä sitä että myös muunlaisia juustoja on Eatalyssa mukavasti tarjolla. Ja tietenkin Eatalysta löytyy myös Mozzarella Bar ihanine mozzarelloineen!

La Piazza

Kaikkien janoisten sankari, La Piazza
La Salumeria

La Piazza on aivan keskellä hallia ja se tarjoilee jos jonkinlaisia juomia. Sen ympärillä on runsaasti erilaisia ruokapaikkoja ja baareja, joihin voi pysähtyä pikkupalalle tai syömään pidemmän kaavan mukaan, kahville tai drinkille. La Piazzan ympärillä on myös mm. salumeria.

Pane e Focaccia

Leipää ja focacciaa sekä muuta hiukopalaa

Jos kesken Tukholman vierailun alkaa kovasti hiukoa, leipomosta voi ostaa paikan päällä nautittavaksi tai mukaan otettavaksi pientä suolaista, esimerkiksi focaccioita tai vaikkapa leipää kotiinviemisiksi.

Leipomoon oli jatkuva asiakasvirta, joten se oli lyhyessä ajassa saavuttanut suuren suosion. Tällainen leipomo on näppärä eväiden ostopaikka niin lähistön asukkaille ja työpaikoille kuin satunnaisille kävijöillekin. Tukholmassa ei ilmeisesti keskusta-alueella ole kovin paljon pikkuleipomoita tai ehkä ne ovat vain hyvin piilotettuja, koska niitä ei juuri näe.

Yläkerta

Hattu kotikokille
Wannabe-kokin työasu

Yläkerrassa myydään erilaisia kokkaamiseen liittyviä kirjoja ja vaatetusta sekä runsaasti italialaisia saippuoita, suihku- ja kylpytuotteita sekä voiteita, joita ei välttämättä muualta saa. Kun neliöitä on hulppeat 3.000, tilaa riittää aivan kaikelle.

Ihanaa italialaista sitrustuoksua

Italialaisia huonetuoksuja
La Fiorentina -suihkugeeli ja mehevää sitruunaa

Asia, joka ihastuttaa minua aina, ovat italialaiset sitrustuotteet. Italialaisilla on ihmeellinen kyky saada nimenomaan sitruuna tuoksumaan kypsältä, makealta, mehevältä ja täyteläiseltä eli ei ollenkaan happamalta, pistävältä tai liian kirpeältä. Epäilemättä asialla on paljonkin tekemistä kuumassa ilmastossa suuriksi kasvaneilla sitruunoilla, joita osataan käsitellä oikein vuosisataisella kokemuksella.

Sitruunasuihkugeeli ja sitruunakeksejä Eatalysta

Pari tuliaista

Koska italialaiset sitruunatuotteet ovat valloittavia, oheisen kuvan sitruunasuihkugeeli, La Fiorentina: Agrumi di Boboli (ilmeisesti tuoksu on Firenzessä sijaitsevan, maineikkaan Bobolin puutarhan tuotoksia), lähti mukanani kotiin ja olen ihastellut sitä siitä saakka. Tuoksu on kertakaikkiaan herkullinen ja niin kesäinen kuin kesäinen vaan voi olla.

Pullo on puolen litran vetoinen, joten reilu 6 euroa ei ole siitä lainkaan paha hinta. Tuoksuja oli muitakin, mm. laventelia ja ruusua.

Myös Crunch-sitruunakeksit olivat täydellisiä, ihanan rapeita, ei liian makeita ja aidosti raikkaan sitruunaisia.

Kristallikruunujen loisteessa

Eatalyssa on tunnelmallisia pieniä pöytäryhmiä, joissa voi käydä herkuttelemassa

Koko komeuden kruunaavat valtavat kristallikruunut sekä holvikaton maalaukset korkealla keskuspiazzan yläpuolella. Toisen kerroksen parvekkeilta pääsee ihailemaan kattokruunuja lähes silmän korkeudelta ja ihmettelemään paikasta huokuvaa kauneutta ja historiaa. Koko paikan valaistus on luotu niin, että liian kirkkaat valot eivät riko tunnelmaa.

Flyygeli odottaa soittajaansa

Täällä olisi hyvin voinut viettää aikaa tunnin sijasta tuntikausia ja hankkia vaikka mitä herkkuja ja tarvikkeita omaan kotikeittiöön, mutta aikataulu ei antanut myöten.

Hotellilomailijalle Eataly on varmasti loistava paikka viettää myös iltaa, koska välikerroksen tasanteella ruokapöytien oheen oli tuotu myös flyygeli, joka todennäköisesti on myös käytössä.

Tuollaiseen vuosisadan ikäiseen paikkaan sopisi monikin vanha musiikkilaji jazzista ragtimeen ja swingistä bluesiin, ja olisi epäilemättä elämys olla paikalla, kun ilta pimenee ja paikan kaikki vanhantyyliset valot luovat omaa tunnelmaansa ja musiikki alkaa soida.

Kannattaa käydä kuljeskelemassa ja nautiskelemassa, jo pelkkä italialaisen kahvin ja tuoreen leivän tuoksu saa olon nostalgiseksi – ja nälkäiseksi.

Eataly on upea ja maaginen paikka ja todellinen kulinarismin linnoitus!

 

Ps. Jos haluat katsoa kuvat diasarjana, klikkaa yhtä ja voit katsoa nuolia painamalla kaikki.

© Kuvat ja teksti: Jaana Leppänen