Kevät tuli, lumi suli, lumen alta esiin tuli… KUOPPA! Tämänkertainen esimerkkimme tulee Lauttasaaresta. On taas se aika vuodesta, jolloin autoilijan on oltava vieläkin varovaisempi kuin tavallisesti. Päähuomiomme suuntautuu tietenkin nopeuksien vahtaamiseen, mutta näin alkukesästä toinen huomioimisen arvoinen asia on lukea tietä ja siellä vaanivia yllätyksiä, joita Helsingin kaupungin kunnianhimoton tienpitäjä meille järjestää.

Kaikki kuvat on otettu 11.5.2018

Viattoman näköistä

Lauttasaaresta lienee kätevintä kääntyä Hangon tielle otsikkokuvamme esittämästä paikasta. Kyseessä on Lauttasaarentien ja Särkiniementien ja vielä sekavuuden vuoksi Leimissaarentien risteys. Tästä kohtaa oikealle kääntyjää odottaa kuitenkin ilkeä yllätys. Luonnollisesti, kun Helsingissä ollaan, mitään etukäteisvaroitusta ei ole.

Tie näyttää kohtalaisen hyväkuntoiselta, kuvauspäivänä liikennettä oli vähän, joten tien kuntoa pystyy arvioimaan. Ruuhka-aikana tien pintaa ei tietenkään voi kovin pitkälle nähdä. Paikkalaput eivät saa hälytyskelloja kilisemään, Helsinki on niitä täynnä.

Nyt tarkkana kuin porkkana!

Pahaa aavistamaton kuski jatkaa matkaa, kunnes vastaan tulee tämä. Tähän voisi oikein helposti laittaa vaikka jalkapallon ja takuulla se pysyisi siinä. Valitettavasti en viitsinyt lähteä tielle montun syvyyttä mittaamaan, mutta syvä se on.

Pyöreän kuopan väistö on vaikeaa, sillä kuvan etualalla vaaniva varmistuskuoppa takaa, että joku tömäys on tulossa. Autoilijalle voi tulla rengasrikko tai joku muu vika. Mopoilija voi kaatua ja loukkaantua pahoin, puhumattakaan, että voi sen lisäksi jäädä takana tulevan auton alle.

Päivän tarjous!

Autoilija ei välttämättä tässä vaiheessa monttua edes vielä näe. Jos tien tuntee, voi yrittää väistää vastaantulijoiden kaistalle ja rikkoa sulkuviivaa. Jokainen arvaa mitä siitä seuraa, jäädään viranomaisen tulkinnan armoille.

Eikä tässä vielä kaikki, jos ajat tätä tietä nyt, saat ekstrana kaupungin erikoistarjouksen! Toinen kuoppa kaupan päälle! Kuvat on otettu 11.5.2018. Normaalisti tässä olisi kunnon hulina, mutta tämä oli ns. välipäivä ja liikennettä oli siksi vähän.

En ajelisi kaksipyöräisellä tässä, enkä mielelläni autollakaan.

Ämpärillinen asfalttia ei paljoa maksa

Kaupungilla riittää rahaa rakennella korotuksia suojateiden yhteyteen. Monille pienille autoille ja mopoautoille ne ovat liian korkeita. Mitäpäs jos säästettäisiin, otettaisiin kumpareiden korkeudesta puolet pois ja käytetään säästynyt asfaltti kuoppakorotukseen. Meillä on myös olemassa kuopan merkki, tässä olisi sille oiva paikka! Ajelen tässä sen verran usein, että jäädäänpä seuraamaan, kauanko kaupunki riskeeraa asukkaidensa kalustoa, terveyttä ja jopa henkeä.

Vain parin ämpärin tähden.

 

© Teksti ja kuvat: Uutisklubin liikennetyöryhmä