Surullisen kuuluisa ruuhkasumppu eli Kehä I:n ikuisuustyömaa. | Kuva: Pauli Kinnunen

Tämä on artikkelisarja, jossa nostetaan esiin liikenteen solmukohtia. Kyse on erilaisista liikennettä haittaavista ja turvallisuutta vaarantavista liikennejärjestelyistä, joita ei Helsingin alueelta tarvitse juurikaan etsimällä etsiä, niitä riittää. Puutumme toki muuallakin Suomessa esiintyviin kummallisuuksiin, jos niitä eteen tulee tai joku niitä ehdottaa.

Kiihdytyskaista puuttuu. | Kuva: Pauli Kinnunen

Aloitamme yhdestä vaarallisimmista paikoista Helsingissä. Surullisen kuuluisa ruuhkasumppu eli Kehä 1:n ikuisuustyömaa. Kun tullaan Vihdintieltä pohjoisesta päin ja halutaan kääntyä Kehä 1:lle itään, edessä on kova koitos, jossa tarvitaan myös sitä kuuluisaa hyvää tuuria. Äärettömän jyrkkä ramppi, joka kaartaa ylös kehälle. Tottuneet autoilijat tietävät, että ylhäällä liittymässä vaanii vaara. Liikennemerkki, ”kiihdytyskaista puuttuu”, toki löytyy. Ongelmana on se, että tiedossa ei ole edes mitään liittymän pätkääkään, kaista puuttuu oikeasti ihan kokonaan! Kehälle pyrkivän auton päälle voi näin ollen ajaa koko kehän katkeamaton liikennevyöry. Mitään väistämismahdollisuuksia ei ole. Itse olen nähnyt kaksi pahan onnettomuuden jälkiselvittelyä tällä kohtaa, toisessa osapuolina olivat rekka ja henkilöauto. Oletettavasti niitä on ollut paljon enemmänkin.

Karmeinta tilanteessa on se, että ajattelemattomuudellakaan ei tunnu olevan mitään rajaa. Joku neropatti on jättänyt ison kivikasan näkyvyyttä haittaamaan, joten sen taakse nähdäkseen joutuu käyttämään kirahvin niskaa. Siitä niskastakaan ei juuri kuvan ottohetkellä ole mitään apua, sillä joku on vielä blokannut lopunkin näkyvyyden pysäköimällä työkoneensa kivikasan viereen. Siitä varmaan on mukava taas jatkaa aamulla hommia. Huomattakoon, että kuvat on otettu sunnuntaina. Arkipäivän ruuhkassa tilanne on paljon tätäkin vaarallisempi, koska liikennesuorite on valtaisa.

Voi olla, että nykyinen liikenneratkaisu on jollain perverssillä logiikalla perusteltu, en vain kuolemaksenikaan keksi millä.

Turvallisuus ei tunnu olevan mikään prioriteetti

Tämän liittymän kohdalta täytyisi ehdottomasti kaventaa kehältä yksi kaista pois, jotta rampista kehälle liittyminen olisi turvallisempaa. Näin kehälle pyrkiväkin pääsisi joskus mukaan, eikä sitä tarvitsisi tehdä henkensä kaupalla. Kehä 1 on joka tapauksessa niin ruuhkainen, ettei tilanne tuosta juuri edes voisi pahentua.

Kuva: Pauli Kinnunen

Kehä 1:n töiden priorisoinnissa liittymäkaistan sillan valmiiksi saattamisen pitäisi olla ehdoton ykkönen, mutta siltatyömaa vain seisoo siinä yhtä keskeneräisenä kuin ennenkin.

Turvallisuus ei tunnu olevan mikään prioriteetti, kun autoilijoista on kysymys.

Loppukaneettina toivon kaikilla olevan roppakaupalla hyviä haltijoita mukanaan kyseisessä liittymässä, että henkikullat säilyisivät.

Ja lisäksi: Ei kai tämän liittymän ole tarkoitus jäädä näin järjettömän jyrkäksi?