Tällä kertaa kuukauden kuva on luonnollisesti vappuaiheinen. Tätä vappua on hellinyt loistava aurinkoinen sää, kylmä toki, mutta pohjoisessahan tässä asutaan. Vapunpäivän sade ei meitä kiinnosta, se piknikki ei kuulu perinteeseemme, milläs sitä autoilija pääsisi pierussa kotiinkaan? Mantan lakitus kannattaa kyllä katsastaa, joten sinnepä siis. Satona tulee hyviä kuvia, joten kuukauden kuva saadaan sekin taputeltua. Lisäksi pullahti myös tällainen vappupäästö.

Pysäköintimaksujen ihmeellinen maailma

Matkaan lähtiessä on ensin otettava selvää Helsingin sakotuskäytännöistä. Soitto pysäköinninvalvontaan varmisti asian, vappuaatto on normaali arkipäivä kun maanantaille sattui, joten sakot tulee, jos et maksa kallista maksua. Pysäköinninvalvonta onkin ainoa taho, jolle tämä oli normaali arkipäivä, suuret tavaratalotkin panivat ovet kiinni jo kuudelta. Normiarkena ne olisivat auki ainakin yhdeksään. Auton saaminen parkkiin vappuaattona on sinänsä helppoa, moni ei autoile vappuna.

Pallomeri kutistuu

Ensin meitä tervehti Kyösti Kallio, lakki päässä hänelläkin; joku oli ollut kova kiipeilijä. Väki oli pakkautunut aivan ydinkeskustaan, jo Sokoksen kulmilla oli väljempää eikä vappu näkynyt siinä kohtaa mitenkään. Tuttu ilmapallomeri kutistuu vuosi vuodelta, väkimäärään nähden myyjiä oli aika vähän. Ilmaisiakin palloja oli saatavilla ja ehkä muutaman vuoden kuluttua kaikki ilmapallot ovat ilmaisia. Joku keksii tasa-arvoon vedoten, että sellainen on verorahoin kustannettava kaikille. Vain vuoden kuluttua saamme uuden hallituksen, jonka ohjelmaan tämäkin voisi sopia.

Mantalle

Mutta nyt köpöttelemään tapahtumien keskipistettä kohti. Matkalla oli muitakin taapertajia, kaikilla yksi ja sama suunta. Puoliso jäi Mantan lakituksesta pois, hän tuumi ettei kuitenkaan näe mitään. Se on lyhyen ihmisen ongelma, olipa nainen tai mies. Väkijoukoissa isommalla on tietty etu, näkee muiden yli ja saa paremmin tilaa. Porukkaa oli tällä kertaa oikeasti paljon liikkeellä. Säällä oli varmasti osuutta asiaan.

Vastoin yleistä väittämää väkijoukossa on yksinkertaista liikkua ja tietyin konstein pääsee joustavasti minne haluaa. Etsin hyvää kuvauspaikkaa ja jouduin kulkemaan ihmisjoukon läpi poikittain ja vastavirtaankin. Se sujuu, kun tietää niksit.

Ihmisjunat

Pienikokoiset, yleensä tytöt muodostavat porukan, sellainen saa tilaa ja tuo turvaakin. Mistä selvästi alaikäiset vintiöt ovat skumppansa saaneet, on arvoitus. Lisäksi liikkeellä on ’ihmisjunia’, joiden kyytiin voi halutessaan hypätä, jos suunta sopii. Näitä matoja, jotka kulkevat sulavasti ihmisjoukon läpi, on kahta tyyppiä, julkisia ja suljettuja.

Samaan suuntaan pyrkivillä on ’julkinen’ juna, jossa on esim. lapsiperheitä, ja siihen voi liittyä kuka vaan. Hauskempia ovat oikeat ’madot’, joissa on suljettu porukka. Madolle auraa tietä se, jolla on paras ’värinäkö’ ja tolkku tallella ja muut seuraavat häntä aina käsi edellämenijän olkapäällä. Jonon hännillä olevilla on jo rajoittuneenpi käsitys ympäristöstään, joten mukaan pääsee kuka vaan jos uskaltaa. Juomaakin on tarjolla, jos värinäön tai näkökyvyn yleensäkin pistää nautinnon alttarille.

Yllätyksekseni olin perillä etuajassa. Passipaikalta otettuja tunnelmakuvia:

H-hetki lähestyy
Manta saa lakkinsa
Lakkimeri
Lakitus ohi, juhlimaan mars mars

Uusi alkoholipolitiikka

Vappu ja politiikka kuuluvat yhteen, joten tässä hieman sitä politiikkaa. Koska vappu on hauska juhla, on politiikan osiommekin oltava hauska. Mikäpä olisi hauskempaa kuin alkoholi. Tämä oli ensimmäinen vappu, jolloin esim. A-kaljaa sai ostaa marketista, Alkotkin olivat auki ilta kuuteen. Sipilän hallitus pystyi kuin pystyikin tekemään päätöksen alkoholilain uudistamisesta. Kolmen puolueen hallitus voi tehdä ratkaisuja joustavammin kuin monen puolueen sateenkaarihallitus. Sellaisessa on liikaa mielipiteitä ja jokaista on miellytettävä ja silloin ei saada yleensä mitään päätöstä aikaan.

Tuomiopäivän pasuunat vastustivat muutosta ja olivat toitottaneet maailman romahtavan ja taivaan putoavan niskaan, jos uusi alkoholilaki säädettäisiin. No nyt se sitten tuli, ja kun kotona avasi television niin mitä uutisten mukaan tapahtui? Ei yhtään mitään. Vappu oli sujunut jopa rauhallisemmin kuin ennen! Voidaan siis todeta tuomionpäivän pasuunoiden olleen väärässä, kuten maailmanlopun ennustajat tähän saakka ovat olleetkin.

Lohdutukseksi todettakoon, että joku heistä varmasti tulee joskus olemaan oikeassa, mutta se on sitten kanssa maailmanloppu. Kun maapallo pamahtaa kuin vappupallo, voi avaruuteen sinkoutuvan kiven päällä istuessaan tuumia, että mitäs minä sanoin! Ehtii olla oikeassa sen ajan kun pystyy pidättelemään hengitystään. Tosiasiassa nykyinen alkoholilaki on vielä valovuosien päässä Keski- ja Etelä-Euroopan sivistyneistä käytännöistä. Vapun pakollinen ”politiikan arkipäivää” päättyy tähän.

Akuttaako

Päätämme tämän vappupäästön toiseen ihmiskuntaa riivaavaan mielenkiintoiseen ongelmaan. Se on sähkön varastointi. Tätä kirjoitusta tehdään tökkimiskoneella, joka on oikeasti lelu ja täysin kelvoton tähän tarkoitukseen. Mikä onkaan tämän härpäkkeen tavallisin kommentti, jonka se käyttäjälleen heittää?

Akkuvirta on vähissä, pistä äijä sähköä PIIIP PIIIP!

Kuvaussessio päättyi samaan toteamukseen: kameran akkuvirta on loppu.

Ja niin on pian vappukin.

 

© Teksti ja kuvat: Pauli Kinnunen